SPONSORLU BAĞLANTI

12.SINIF EDEBİYAT CEVAPLARI SAYFA 81

Written By edebiyat fatihi on 4 Ara 2014 | 4.12.14



SAYFA 81
Etkinlik
CEVAPLAR SORULARIN ALTINDAKİ RESİMDE...
79. sayfadaki 1. etkinlik doğrultusunda getirdiğiniz şiirleri karşılaştırınız ve şairin şiir anlayışındaki bu değişimin sebeplerini dönemin sosyal ve edebî şartlarını da dikkate alarak yorumlayınız.


1. İstanbul Türküsü şiirinden hareketle şiirin oluşmasına imkân sağlayan zihniyeti belirleyiniz.

2. Serbest nazımla kaleme alınan şiirlerin halkın yaşam tarzını en iyi biçimde yansıtmada şaire daha özgür bir düşünce ve ifade ortamı sunduğunu söyleyebilir misiniz? Düşüncelerinizi sözlü olarak anlatınız.

3. Şiirde halkın anlayabileceği kelimelere yer verilmesi, halk arasındaki sıradan insanların duygu ve düşünce dünyalarının ele alınması şairin tercihindeki hangi unsurları gösterir? Sözlü olarak ifade ediniz.

4. Garipçiler pek çok sahada geleneksel şiirin tabularını yıkıp doğal ve basit söyleyişe yönelmişlerdir.Bununla birlikte o basit ve çocuksu sözler, bilinçaltından da beslenmiştir. Buna göre İstanbul Türküsü’ nde bilinçaltından yararlanıldığını gösteren ipuçları var mıdır? İnceleyiniz. Tespitlerinizi tahtaya yazınız.

5. Orhan Veli’nin İstanbul Türküsü isimli şiirinde dizelerin birbirleriyle ilişkisi, cümlenin bir dizede tamamlanıp tamamlanmaması ve cümlelerin kuruluşlarındaki şiirsellik ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Açıklayınız.

6. İstanbul Türküsü şiirinin temasını bulunuz.

a. Temanın edebiyat geleneği içindeki yerini önceki bilgilerinizi kullanarak aşağıdaki tabloya yazınız.Temanın İstanbul Türküsü’nde ele alınışı:
Temanın gelenek içinde ele alınışı:
b. İstanbul Türküsü şiirinde bireysel bir durum, sosyal ortamla bağlantısı koparılmadan anlatılıyor. Bu durum, şaire nasıl bir ifade imkânı sunmuştur? Anlatınız.

Etkinlik
İstanbul Türküsü şiirinde ele alınan temanın halkın yaşam biçimi, gelenek ve görenekleriyle nasıl bir bağlantısının olduğunu tartışınız. Bu bağlamda eser ile sosyal hayat arasındaki ilişkiyi belirleyiniz.

7. İstanbul Türküsü şirinin dil ve anlatım özellikleri ile ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
a. Söz sanatlarına yer verilip verilmediğini inceleyiniz.
b. Garipçilerin şiirde imgeye karşı çıkma sebepleri nelerdir? Anlatınız.

REKLAM
Paylaşmak İsterseniz :
SON YAZILARDAN HABERDAR OLMAK İÇİN TWİTTER'DA TAKİP EDİN

Yorum Gönder

Yorumunuz için şimdiden teşekkürler...Blogger'da bir hesabınız yoksa ''Anonim'' veya ''Adı/Url'' bölümünü seçerek kolayca görüşlerinizi belirtebilirsiniz...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Support : roman özetleri | ŞİİR TAHLİLLERİ |
Copyright © 2011. edebiyat fatihi - All Rights Reserved
Template Created by Published by EDEBİYAT FATİHİ
Altyapı by Blogger
Yandex.Metrica