Sevgili takipçilerimiz açık anlatım farklı yorumlara neden olmayacak biçimde anlatımın dilbilgisi kurallarına uygun olarak düzenlenmesidir. Bu yazımızda sizler için açık anlatıma örnek kısa metinler derledik...www.edebiyatfatihi.net 


AÇIK ANLATIM ÖRNEKLERİ

HAZIRLAYAN : edebiyatfatihi.net 
ÖRNEK-1
İnsanların çoğu kaybetmekten korktuğu için, sevmekten korkuyor. Sevilmekten korkuyor, kendisini sevilmeye lâyık görmediği için. Düşünmekten korkuyor sorumluluk getireceği için. Konuşmaktan korkuyor, eleştirilmekten korktuğu için. Duygularını ifade etmekten korkuyor, reddedilmekten korktuğu için. Yaşlanmaktan korkuyor, gençliğin kıymetini bilmediği için. Unutulmaktan korkuyor, dünyaya iyi bir şey vermediği için. Ve ölmekten korkuyor aslında yaşamayı bilmediği için.
W.SHEKESPEARE

ÖRNEK-2

ORHUN KİTABELERİ

Göktürk imparatorluğunun ünlü hükümdarı Bilge Kağan dönemine ait 6 adet yazılı ve dikili anıtlardır. Bu önemli eserlerden 3 tanesi çok önemlidir. Kül Tigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk. Bu eserler Türk dili, edebiyatı, tarihi ve sanatı konusunda birçok bilgiyi bizlere sunmaktadır. Türkçe adı ilk kez bu eserlerde yer almış ve bu anlamda da tarih açısından önemli değerler arasına girmeyi başarmıştır.

ÖRNEK-3
TÜRKİYE'DE ÇAY
Dünyanın önemli çay üreticileri arasında yer alan Türkiye’de, toprak ve iklim koşullarının çay tarımına uygun olduğu tek yöre Karadeniz Bölgesi’nin doğu bölümüdür. İlk kez 19. yüzyıl sonlarında Japonya’dan getirilen tohumlarla Bursa’da başlayan çay tarımı başarısız olmuş. Ancak 1918’de Batum’da yapılan çalışmalarda ise ilk başarılı sonuç elde edilmiş. Cumhuriyet’ten sonra çay tarımını düzenleyen ilk yasa 1924’te çıkarılmış; ardından aynı yıl Rize’de “Çay Araştırma Enstitüsü” kurulmuş. 1930’ların sonundan başlayarak çay tarımı gelişme göstererek, 1985’e kadar devlet tekelinde olan çay alımı, işlenmesi ve satımı o yıl yerli ve yabancı firmalara açılmış.

ÖRNEK-4
DOSTLUK
İnsanlar doğası gereği yalnız yaşamayı beceremez. Daima diğer kişilere, dostlarına veya yakınlarına gereksinim duyar. Dostlarımız ve yakınlarımız olmasaydı yaşadığımız mutlulukların veya acıların bir manası olmazdır. Çünkü mutluluklar paylaşılırsa artar, acılar da paylaşılınca diner.

Gündelik yaşamda birçok arkadaşımız vardır. Evde, okulda, iş yaşamında ve daha pek çok yerde arkadaş ediniriz. Bu insanlarla aramızdaki bağlar çok güçlü olmaz ancak yine de bazı paylaşımlarda bulunuruz. Fakat gerçek manada dost edinmek epey zor bir iştir. İnsanın on tane arkadaşı olabilir ancak bir  tane gerçek dostu olur.

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar