1) KİTABIN KONUSU:   Hayalleri olan bir gencin lise son sınıfta babasını kaybetmesiyle hayallerinin yıkılışı ve beraberindeki hayat mücadelesi.
2) KİTABIN ANAFİKRİ:  İnsan hayatta karşısına çıkan zorluklara karşı mücadele etmeli,hayallerle gerçekleri birbirine karıştırmamalıdır.

MAİ VE SİYAH ROMAN ÖZETİ:
Ahmet Cemil Mülkiye’de okur. Babası öldüğü için annesi ve kızkardeşine o bakar. Akşamları, okuldan sonra, kitapçlara polisiye hikayeler çevirir. Aslında edebiyatı sever, bu tür işler onu açmaz. Ama geçinebilmek için çalışmak zorundadır.

Ayrıca, zengin aile çocuklarına özel dersler verir. Onların türlü kaprisleri, şımarık tavırları kendisini sıkar. Çaresizlik içinde kıvranır. Arkadaşları, Mir’at-ı Şuun gazetesine başvurmasını öğütlerler. Gazeteye bir roman çeviricisi aranmaktadır. Ahmet Cemil işe başlar, durumu biraz düzelir. Bu arada Mülkiye sınavlarına da girerek okulu bitirir. Amacı edebiyat alanmda üne ermektir. Bunun için, boş zamanlarında özenle bir esere çalışır. Tatlı hülyalar kurar.


Gazetenin başyazarı Ali Şekip ile okuldan arkadaşı Hüseyin Nazmi, onun en sevdiği kişilerdir. Ahmet Cemil Hüseyin Nazmi’nin kızkardeşi Lamia’yı bir kez görmüş ve gönlünü kaptırmıştır.

Bir gün gazetenin sahibi ölür. Yerine oğlu Vehbi Efendi geçer. Ahmet Cemil’in kızkardeşi ile evlenir. Sonuç hiç de iç açıcı değildir. Kaba ve bencil bir adam olan Vehbi Efendi sık sık karısını döver. Bir keresinde karnına tekme atar. Kadın hastalanır ve çocuğunu düşürür. Ahmet Cemil dayanamaz, kızkardeşini evine getirir. Ona özenle bakar, fakat kadıncağız çok hırpalandığından bir süre sonra ölür. Vehbi Efendi de Ahmet Cemil’i gazeteden kovar.

Zengin bir ailenin oğlu olan Hüseyin Nazmi, dışişlerinde iyi bir görev alarak Avrupa’ya gitmeye hazırlanır. Her zaman oturdukları kahvede arkadaşına bu müjdeyi verir. Ayrıca, kızkardeşi Lamia’nın da bir subayla nişanlandığını söyler. Lamia’yı içten içe seven Ahmet Cemil bu habere çok üzülür. Çünkü onunla evlenmeyi tasarlamaktadır. Belli bir işi, parası olunca ortaya çıkacak ve onu alacaktır.

Bütün bu acı olaylar Ahmet Cemil’i sarsar. Yıkılmasına yol açar. Üzerine titrediği eserini bir bunalım anında ocağa atıp yakar. Gereken makamlara başvurarak uzak bir yerde kaymakamlık alır. Annesiyle İstanbul’dan ayrılır.
3)  Romanın Kişileri ve Özellikleri:

Ahmet Cemil: Romanın başkahramanıdır. Huzurlu, mesut ve kendi kendisine yeten mütevazı bir ailenin çocuğudur.Ahmet Cemil kırılgan bir kişiliğe sahip, romantik bir şairdir. Pek çok hayali vardır. En büyük hayali, tanınmış bir edebiyatçı olmaktır.
  
Ahmet Cemil, hayalperestliği, kırılgan kişiliği, çekingenliği, karamsarlığı ve pasifliği ile Servet-i Fünun neslinin tipik bir örneğidir. Ahmet Cemil bir engelle karşılaştığında, mücadele etmeyi sevmez. Odasına kapanıp yalnız kalmayı, düşünmeyi, hayaller kurmayı, ağlamayı tercih eder. Hatta çoğu zaman ölmeyi arzular. 

İkbal: Ahmet Cemil’in kız kardeşidir. Vehbi Bey’le evlendikten sonra tam anlamıyla hayata küser. Bu evlilikte istediği hiçbir şeyi bulamaz. Maddî imkansızlıklar nedeniyle ayrı bir eve çıkamazlar, Süleymaniye’deki küçük evde kalırlar. İkbal, kocasından sevgi, saygı, incelik beklerken tam tersine aşağılayıcı, kaba, kırıcı davranışlar görür. Vehbi Bey sudan sebeplerle karısını azarlar. Utanıp sıkılmadan evin hizmetçisi Seher’i taciz eder. Bazı günler eve gelmez, başka kadınlarla birlikte olur. İkbal tüm bu rezilliklere rağmen ağzını açıp tek bir kelime edemez. İçine atar, hayata küser. Bir tartışma sonrasında kocasından yediği sert bir tekme yüzünden çocuğunu düşürür ve ölür.

Vehbi Bey: Ahmet Cemil’in çalıştığı Mir’at-ı Şuûn gazetesinin ortaklarından biri olan Tevfik Efendi’nin oğludur. Son derece küstah, sorumsuz, ahlâksız bir adamdır. Ahmet Cemil’in kız kardeşi İkbal’le evlenir. Fakat sorumsuz, kaba davranışlarıyla karısına hayatı zindan eder. Sürekli içer, karısını başka kadınlarla aldatır. Her gün karısıyla tartışır, onu azarlar. Evin hizmetçisi Seher’e sarkıntılık eder. Ahmet Cemil’i matbaaya ortak edip başyazar yapma vaatleriyle kandırır ve oturdukları evi ipotek ettirir. Vehbi Bey’in olumlu hiçbir özelliği yoktur. Bir gün karısıyla tartışırken attığı sert bir tekmeyle onun ölümüne sebep olur. Acımasız, kişiliksiz, duygusuz bir adamdır.

Hüseyin Nazmi: Ahmet Cemil’in en yakın arkadaşıdır. Okul yıllarında tanışıp yakın arkadaş olmuşlardır. Ortak bir duygu, zevk dünyaları vardır. Edebiyata dair görüşleri de aynı yöndedir. Divan şiirini yeterli bulmazlar, Batı kaynaklı yeni şiiri savunurlar. Okumayı ve şiir yazmayı çok severler. Hüseyin Nazmi zengin bir ailenin çocuğu olduğundan, hiçbir maddî sıkıntısı yoktur. Erenköy’de kız kardeşi Lâmia ile birlikte otururlar. Para sıkıntısı olmadığından eline geçen her kitabı alır. Zengin bir kütüphanesi vardır.

Lâmia: Ahmet Cemil’in yakın arkadaşı Hüseyin Nazmi’nin kız kardeşidir. Piyano çalan, kültürlü, güzel bir kızdır. Ahmet Cemil tarafından platonik bir aşkla sevilir. Ahmet Cemil, Lâmia’yı çok sever, onun için şiirler yazar. Fakat bu güzel duygulardan ne yazık ki, Lâmia’nın haberi yoktur. Lâmia bir subayla nişanlanır.

Seher: Ahmet Cemil’in ailesine uzun yıllar hizmetçilik eden, namuslu, saygılı bir genç kızdır. Âdeta aileden biri olmuştur. Sabiha Hanım ve İkbal onu çok severler. İkbal’in kocası Vehbi Bey tarafından sürekli taciz edilir. Kocasının ne mal olduğunu çok iyi bilen İkbal, bu konuda Seher’in bir kabahati olmadığını bilir.

Raci: Mir’at-ı Şuûn gazetesinin yazarlarındandır. Ahmet Cemil’in aksine eski şiiri savunur. Aslında çok cahil biridir, buna rağmen başta şairlik olmak üzere hemen her konuda bilgiçlik taslar. Ahmet Cemil’i şiddetle kıskanır, onu karalamak için elinden geleni ardına koymaz. Ona sürekli olarak çamur atar. Ahmet Cemil’in gazetedeki yazılarını dikkatle inceleyerek, hatasını yakalamaya çalışır. Bulduğu küçücük bir yanlışı, sanki çok önemli bir şeymiş gibi abartarak anlatır.

Raci, karısı ve çocuğuyla hiç ilgilenmez. Kazandığı üç kuruş parayı da bir Alman karısına yedirir. Çoğu gece evine uğramaz. Karısı, kocasını şikayet etmek için sürekli matbaaya gelir. Raci sürekli sarhoş bir halde ortalıkta gezinir. Sağlığına dikkat etmediği, düzensiz bir yaşam sürdüğü için hastalanır, sürekli öksürür. Hastaneye yatırılır, durumu iyi değildir.

Ali Şekip: Mir’at-ı Şuûn gazetesinin en bilgili yazarıdır. Çok fazla kitap okuduğundan her konuda bir parça bilgi sahibidir. Böyle olmasına rağmen son derece mütevazı bir insandır. En iyi bildiği konularda dahi, konuşup bilgiçlik taslamak yerine susmayı tercih eder. Vehbi Bey, babasının felçlik geçirmesinden sonra matbaanın yönetimini eline alır. Vehbi Bey’in ilk icraatı da yazar kadrosunun kalabalık olduğunu gerekçe göstererek Ali Şekip’i işten kovmak olur. Ali Şekip, kâğıt dükkanı açar, esnaflığa başlar.

Romanın Mekanı ve mekanın özellikleri

Mai ve Siyah adlı romanın genel anlamda dış mekanı İstanbul’dur. Olayların yaşandığı yerler: Tepebaşı Bahçesi, Ahmet Cemillerin Süleymaniye’deki evi, Erenköy’deki Hüseyin Nazmi’nin köşkü, Mir’at-ı Şuûn matbaası, Beyoğlu’nun sokak, kahve ve gazinoları…


Romanın Zamanı

Romanın ilk üç bölümünde, gerçek zamanda, Tepebaşı Bahçesi’nde yenen yemek, yemek masasında yaşanan Ahmet Cemil-Raci tartışması, Ahmet Cemil’in yarı karanlık, tenha bir köşede hayallere dalması anlatılır. Yazar, romanın başkahramanı olan Ahmet Cemil’in içinde bulunduğu ortamı, sanat anlayışını, çatışmalarını, hayallerini anlatır.

Dördüncü ve beşinci bölümlerde yazar, geriye dönüş tekniğini kullanarak Ahmet Cemil’in yirmi iki yıllık yaşamını; ailesini, eğitimini, Hüseyin Nazmi ile olan arkadaşlığını, şiir hevesini, babasının ölümüyle sırtına binen geçim mücadelesini anlatır.

Altıncı bölümde yeniden romanın gerçek zamanına dönülür. Olaylar üçüncü bölümün sonunda kaldığı yerden devam eder.

Romanın geri kalan bölümlerinde (6-20) Ahmet Cemil’in iki yıl boyunca yaşadığı olaylar anlatılır.

Kısaca, Mai ve Siyah romanında Ahmet Cemil’in yirmi iki yılı geçmişte, iki yılı da gerçek zamanda olmak üzere toplam yirmi dört yıllık hayatı anlatılmıştır.




Kitap Hakkında Yorumlar ve Yargı
«Mavi ve Siyah’ın tuhaf bir tecellisi var. Eserde, ikinci, üçüncü derecede ehemmiyet verilen şahıslar canlı, asıl yaşatılmasına ehemmiyet verilen Ahmet Cemü ölüdür. Diğer tali şahıslar, müelif tarafından kendilerine fazla ehemmiyet verilmediği, fazla süslenmedikleri için hayatta kalmışlar, halbuki asıl olayın kahramanı, kendisine çok dikkat edilirken, her şeyi iyi görünsün diye her tarafına süs, ziya verirken hayattaki çehresini kaybediyor. Mavi ve Siyah realizm ile romantizmin halita olduğu bir eserdir. Kahramana bakarken ayağı topraktan alınmış, muallakta, bulutlar arasında bir şair; diğer eşhasa bakarken Babıali kaldırımlarında gezinen canlı kimseler görüyoruz. Topraktaki insanlar, buluttaki insanla konuşuyor: Mavi ve Siyah, asıl işte bu levhanın romanıdır!» (İsmail Habip).
«Eser ana çizgileriyle realist olmakla birlikte, asıl kahraman Ahmet Cemil romantiktir. Ahmet Cemil hiç kusursuz bir insan olarak tasvir edilmiştir, bu yüzden biraz sönüktür; onun yanındaki öbür insanlara ise, yazar, imtiyazlı bir işlem yapmadığı içindir ki, onlar daha canlıdırlar. Yazar, romantizmin etkisiyle, kimi yerlerde kendi kişiliğini gizlememiş, hatta bir yerde eserin kahramanına seslenmiştir. Eserin kimi vakalarında Ahmet Mithat’ın Felatun Bey İle Rakım Efendi romanının izleri vardır. (Bu etkiyi, çocukluğunda Ahmet Mithat’m romanlarını çok okuması ile yorumlayabiliriz.)» (Cevdet Kudret).
«Tarihimizin belli bir devrinde, aydın orta sınıfın hayatı, bu hayatın tezatları, terbiye ayrılıkları, hasretleri, yeisleri, ümitleri bu kitapta az çok vardır. Fakat unutmamalı ki, Mai ve Siyah, bir san’at çevresini anlatır ve bu çevre, mektep, matbaa, kitapçı dükkanı, Bab-ı Ali Caddesi arasındadır. Bence Mai ve Siyah, bize esaslı bir maceramızı verir. Kitaba bulunacak asıl kusur, bu ideal iştiyakını çok dar bir çevrede ele alması ve yüzde kalmasıdır.» (Ahmet Hamdi Tanpınar).


Yazıya Tepkini Göster!

96 Yorumlar

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

  1. SİZ BİR HARİKASINIZ EDEBİYAT FATİHİ!

    YanıtlayınSil
  2. ödevim için çook faydalı oldu,blogunuza teşekkürler...

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. atakent ımkb M.V.T.A.L okuyo olabilirmisiniz 9/D sınıfında

      Sil
  3. ayrıntılı ama olsun çok işime yarayacak

    YanıtlayınSil
  4. ÇOK İŞİME YARADI ÇOK SAĞOLUN...

    YanıtlayınSil
  5. En güzel kitap özeti buldugum bir blog.Harikasınız.

    YanıtlayınSil
  6. ayrıntıya girilmiş hiç beğenmedim...

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıdakilerin de çok hoşuna gitmiş ama sayın takipçimiz :))

      Sil
    2. Adama karışmayalım renkler ve zekvkler tartışılmaz

      Sil
  7. çok güzel ayrıntıya da girmemiş ayrıntıya girse sığmazdı emin olun neysee elinize sağlık benim de çok işime yaradı :)

    YanıtlayınSil
  8. bu müthiş ödevden 100 alacağım sizin sayenizde çok tsk:)

    YanıtlayınSil
  9. neffffisss gerçekten...süpersinz

    YanıtlayınSil
  10. Hocm bana acil maı ve siyah romaninin çatişmasi gerek cevap verirsenz cok mutlu olurm

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Hayal-Hakikat çatışması...

      Sil
    2. Öğretmenim bana dediki mai vesiyah romanı neden bu ismi aalmış. Yazar niye bu ismi vermiş

      Sil
    3. Bir sorum var öğretmrnim sordu yazar niye bu ismi vermiş

      Sil
    4. Bir sorum var hoca dediki yazar niye bu ismi vermiş romana

      Sil
    5. Sorum var öğretmenim dediki yazar niye bu ismi romana vermiş

      Sil
    6. Yazarın romana bu ismi neden vermiş hoca soruyoda

      Sil
    7. Bu roman Serveti Fünun neslini anlatan bir roman, mai umutları siyah ise hayal kırıklıklarını temsil ediyor, bu yüzden yazar bu romana bu adı vermiştir.

      Sil
  11. oooooyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee müthişşşşş işler rast

    YanıtlayınSil
  12. Burası 10 numara ama

    YanıtlayınSil
  13. SÜPER HARİKA ÇOOOK İŞİME YARADI...

    YanıtlayınSil
  14. harika. teşekkürler.

    YanıtlayınSil
  15. harikasınız çok iyi oldu ödevimi yapmama çok yardımcı oldu tşk

    YanıtlayınSil
  16. Harikasınız çok güzel özet çıkarılmış şu an kitabı okmak için sabırsızlanıyorum

    YanıtlayınSil
  17. Kaynakça verirseniz çok mesut olurum hocam

    YanıtlayınSil
  18. çok güzel yazmışsınız çok yardımcı oldunuz teşekkür ederim

    YanıtlayınSil
  19. Anlatıcinın özelliklerı,bakış açısı ve romanın türü hakknda bilgi vrebilrmsnz

    YanıtlayınSil
  20. Cok tesekkurler , gercekten yararli bir calisma

    YanıtlayınSil
  21. güller ve diken23 Oca 2014 18:36:00

    süper bir çalışma roman özetleri en iyi burdan valla

    YanıtlayınSil
  22. cok saolun cok yararlı

    YanıtlayınSil
  23. ahmet cemil lamiayı bir kez görüp beğenmiyorki

    YanıtlayınSil
  24. MUHTEŞEM VE ÇOOOK İŞİME YARADI, BU BLOG Bİ HARİKA DOSTUM :D

    YanıtlayınSil
  25. Vize döneminde kaynağımız oldunuz teşekkürler, emeklerinize sağlık.MÜ edebiyat

    YanıtlayınSil
  26. @NEFERyav ben sızı yerım yerımm ne guzel bee tam ıstedıgım gıbı allahınıza kurban sınavımda cok yardımcı olucak cok cok cok tank's muckk

    YanıtlayınSil
  27. çok iyi olmuş :D teşekkürler

    YanıtlayınSil
  28. degişik guzel bır anlatım tarzı ama tahlıller kısa

    YanıtlayınSil
  29. açık anlasılır kısa bır anlatım olmus aslında daha detay olsa ögretmenler özet okuyup geldıgımızı anlamaz :D

    YanıtlayınSil
  30. katletmişsiniz romanı özetin romanla neredeyse hiçbir ilgisi yok, yapamıyorsanız yapmayın milleti yanlış yönlendirmektense yönlendirmeyin daha iyi

    YanıtlayınSil
  31. @AdsızRomanı okuduğunuza emin misiniz?Bence bir kere daha okumalısınız...Roman aynen özetteki gibi...Teşekkür ederiz ilginize...

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Hocam ben necip fazıl kısaküreğin zindandan mehmete şiirinin incelenmesini arz edicektim bi yardımcı olurmusunuz proje ödev aldımda hiç bi yerde bulamadım beklemedeyim

      Sil
  32. Kitabin Elestrisi lazim yardimci olurmusunuz

    YanıtlayınSil
  33. Çok teşekkürler

    YanıtlayınSil
  34. Özetin ana hatları roman ile tutarlılık gösterse de olaylar gerçekçi bir şekilde verilmemiş.

    YanıtlayınSil
  35. Yaa var ya adamın dibisiniz çok saoln

    YanıtlayınSil
  36. hocam bu kitabın zihniyeti nedir ? acill lazmm yardmcı okursanz sevinirim

    YanıtlayınSil
  37. Teşekkürler kitabı okumadan anladım sayenizde çok garip değilmi :D

    YanıtlayınSil
  38. Super bi kitapppppppp:-)

    YanıtlayınSil
  39. Superrrrrrrrrrrrrrrr:-):-):-):-)

    YanıtlayınSil
  40. İğrenç bir kitap, güzel bir özet.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Kardeşim durumu bu kadar güzel anlatabilirdin tebrik ediyorum

      Sil
  41. Süper. Çok teşekkürler

    YanıtlayınSil
  42. Cok beqendim gercekten kitabida okuyorm bu ozetide okudm saulun

    YanıtlayınSil
  43. (o) çok üzel olmuş herkesin emeğine sağlık

    YanıtlayınSil
  44. cokkkkkk teşekkür ederim ellerinize sağlık

    YanıtlayınSil
  45. Boyle sacma bir kitap gormedim ozet cok isime yaradi cok sagolun ama gelistirebilirsinz kahramanlarin guzel sozleri ve soru cevap seklinde

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. sana katılmıyorum çok güzel bi kitap (o) :) :p

      Sil
    2. Aslıhana sonuna kadar katılıyorum kitabı her kelimeden sonra gelen parentezler yüzünden okuyamadım kimisini rahatsız etmemiş olabilir ama ben 30. Sayfaya kadar zor dayandım özeti yazanların da eline emeğine sağlık çok işime yaricak sınavda

      Sil
  46. Romanın isminin mai ve siyah olmasının nedeni nedir??

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Oradaki mai aslında mavi dır ve huzuru falan temsil eder ardından yasanan kötülükler de siyahla temsil edilmiş bu romanda

      Sil
    2. Oradaki mai aslında mavi dır ve huzuru falan temsil eder ardından yasanan kötülükler de siyahla temsil edilmiş bu romanda

      Sil
    3. Oradaki mai aslında mavidir ve mutluluğu ve huzuru simgeler ardından yasanan kötülükler ise siyahla simgelenir

      Sil
    4. Oradaki mai aslında mavidir ve mutluluğu ve huzuru simgeler ardından yasanan kötülükler ise siyahla simgelenir

      Sil
  47. bizi düşünen insanlar saolun :)) helal olsun size uğraşıp bize yardımcı oluyorsunuz :) çok saolun iyiki varsınız :)) (k)

    YanıtlayınSil
  48. Ozet yeterince bilgilendirici herkesin eline saglik

    YanıtlayınSil
  49. Güzel olmuş, tebrik ederim, sınavdan 100 almam için dua edin... (h)

    YanıtlayınSil
  50. ahmet cemilin defteri hakkında bilgi verir misiniz

    YanıtlayınSil
  51. hüseyin nazminin ahmet cemil üstündeki etkisi nedir?

    YanıtlayınSil
  52. Hocam necip fazıl kısa küreğin zindandan mehmete şiirinin incelenmesini arz ediyorum bi yeni konu açıp sunabilirmisiniz proje ödevim için lütfen yardım bekliyorum . .

    YanıtlayınSil
  53. cokkk ısıme yarıdı tesekurlerrr

    YanıtlayınSil
  54. ya çok yardımcı oldunuz. çok sağolun :) birde rica etsem dönem zihniyetini yazar mısınız lütfeen :(

    YanıtlayınSil
  55. kitabın yazarı kim

    YanıtlayınSil
  56. Edebiyat tarihi çok güzel,tarihimize sahip çıkalım.

    YanıtlayınSil
  57. Edebiyat tarihi çok güzel,tarihimize sahip çıkalım.

    YanıtlayınSil
  58. adamsınız be çok işime yaradı çok sağolun başarılarınızın devamını dilerim :D

    YanıtlayınSil
  59. olum 10 numara olmuş

    YanıtlayınSil
  60. Hocam bana acil dil ve anlatım özellikleri lazım yazarmısınız?

    YanıtlayınSil
  61. Allah razı olsun sınavdan yüksek alıcam inşallah

    YanıtlayınSil
  62. Çok güzel hazırlanmış teşekür ederim

    YanıtlayınSil
  63. Çok güzel hazırlanmış teşekür ederim

    YanıtlayınSil
  64. Allah razı olsun sınavı vardı işime yarar inşallah :))
    seni çok seviyorum gökyüzüm ( konu dışı ^-^ ) :))

    YanıtlayınSil
  65. çok iyi sınavdan 100 alıcam çok teşekkürler ellerinize sağlık

    YanıtlayınSil
  66. SİZ HARİKASINIZ İŞİME ÇOK YARADI ÇOOOOOK SAĞOLUN

    YanıtlayınSil

Yorum Gönderme

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar