Tolstoy Diriliş Romanı Konusu, Özeti, Olay Örgüsü, Kişiler ve Zaman

Diriliş ünlü Rus yazar Tolstoy'un çok önemli bir romanıdır. Aşağıda romanın konusunu ve özetini bulabilirsiniz...



DİRİLİŞ ROMANI KONUSU ve ÖZETİ

Tolstoy bu romanında “vicdan azabını” dile getirmektedir. Romanın kahramanı Nehludov genç ve yakışıklı biridir. Zengin ve soylu bir ailenin çocuğudur. Katyuşa Maslova küçük yaşta ailesini kaybetmiş, iki yaşlı kadının evinde hizmetçi olarak yaşamını sürdüren, genç ve güzel bir kızdır. Öğrencilik yıllarında teyzelerinin yanında çalışan genç ve güzel Katyuşa Maslova ile tanışır. Onun karşısında vicdanının sesini dinlemeden, ihtiras ve tutkularına kapılır. Katyuşa  ile birlikte olduktan sonra arkasında bırakmış olduklarına bakmadan gider. Nehludov gittikten sonra Katyuşa gebe olduğunu fark eder ve bu utanç verici durumdan kurtulmak ister.

Büyük zorluklarla çocuğunu doğurduktan sonra ebe tarafından lohusa humması mikrobu kapan çocuk ölür. Katyuşa da yaşamını sürdürebilmek için çeşitli insanların yanında çalışmaya başlar. Bir süre sonra zengin bir kadın tarafından beğenilerek yanına alınır. Zengin kadın Katyuşa’ya zengin müşteriler bulur. Bir gün otelde müşterisini uyutmak için kat görevlisinin tavsiyesi ile uyku ilacı olduğunu düşündüğü içkiyi verir. Müşteri içkiyi içtikten sonra ölür. Katyuşa cinayetten tutuklanarak cezaevine gönderilir. Mahkemeye çıkarılan Katyuşa gençliğinde âşık olduğu Nehludov ile karşılaşır. Katyuşa suçlu olarak getirilince Nehludov acı gerçeği görür. Bir zamanlar Katyuşa’yı baştan çıkaran bu adam, onun kötü yola düşmesine sebep olduğunu anlar, vicdan azabı çekmeye başlar.

Vicdanı uyanan Nehludov, manevi bir ölümden sonra dirilmiş, yeniden yaşama başlamıştır.

Kaynak: Nergiz GAHRAMANLI,TOLSTOY’UN DİRİLİŞ ROMANINDA YER ALAN YÖNETİM AKSAKLIKLARI, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 2, Sayı: 7, Aralık 2014, s. 301-311 


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar