Haber : edebiyatfatihi.net
16 Eylül 2002'de aramızdan ayrılan araştırmacı-yazar ve şair   Muzaffer Uyguner için Oktay Akbal    "Bütün ömrünü edebiyatı sevmeye adadı’demişti...Doğan Hızlan  ise Hürriyet'teki köşesinde onun ardından "edebiyat dünyasının alçakgönüllü bir çalışanıydı karınca gibi çalışır, kitaplarını üretir, yazdıklarının övülmesini beklemezdi." diye yazmıştı...

Edebiyatı yakından takip eden ve nesnel bir bakış açısıyla değerlendiren Muzaffer Uyguner geniş kitleler tarafından pek tanınmasa da edebiyatımızın önemli bir araştırmacı yazarıydı...Bu yazımızda onu daha yakından tanıyalım :

Kandıra'da, 7 Şubat 1923'te dünyaya gelen Muzaffer Uyguner, edebiyatçı kimliğini daha çok yaptığı incelemelerle tanınmıştır. Ortaöğrenimini Trabzon Lisesi'nde bitirdi. Yükseköğrenimini önce Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamladı bir süre sonra aynı üniversitenin Hukuk Fakültesi'ne devam etti. Maliye Bakanlığı'ndaki görevinin ardından sırasıyla Ticaret Bakanlığı Müfettişliği, İktisat ve Ticaret Bakanlığı Şube Müdürlüğü, Sanayi Bakanlığı Başraportörlüğü, Sınayi Mülkiyet ve Sınayi Dairesi Müdürlüğü, Sanayi Dairesi Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Sekiz yıl boyunca yürüttüğü İmar ve İskan Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'ndan emekli oldu.

Edebiyata şiirle başlayan ve İnkılapçı Gençlik, İstanbul, Yaratış ve Kaynak dergilerine denemeler yazdı. Daha sonra bu denemelerini Kayın Ağacı adlı kitabında topladı. Ilgaz, Türk Dili, Çağrı, Mülkiyeliler Birliği, Güney, Hisar, Varlık ve Yazko-Edebiyat dergilerinde şiir çevirileri, eleştiri ve inceleme yazıları yayınlayan Uyguner, bu türlerde kalem oynatan önemli isimler arasına girdi.

Muzaffer Uyguner'in Karacaoğlan, Pir Sultan Abdal, Yunus Emre gibi halk ozanlarının yanı sıra, Yahya Kemal, Cahit Sıtkı Tarancı, Salah Birsel, Memduh Şevket Esendal, Sabahattin Ali ve Yaşar Kemal başta olmak üzere 20'yi aşkın çağdaş edebiyatçının yaşamını ve sanatını anlatan incelemesi bulunmaktadır.

Muzaffer Uygurner, Varlık dergisinin 1975'te açtığı yarışmaya gönderdiği eleştirisiyle birincilik ödülü kazandı.

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar