(yepyeni) Fiiler (eylemler) test soruları ve cevapları-1

Eylemler (Fiiller) Konusu İle İlgili Test Soruları


Eylemler (Fiiller) Konusu İle İligili Test Soruları 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem yapısı bakımından ötekilerden farklıdır?

a)      Bir parça kağıtla sobayı tutuşturdu.
b)      Deneme sınavı beş dakika önce başladı.
c)      Konuyla ilgili bir kompozisyon yazacağım.
d)      Aklına gelen soruları hemen sıraladı.
e)      Bu dosyaları, müdür bey de incelesin.


2. Aşağıdaki dizelerin hangisinde birden fazla bileşik fiil vardır?

a)      Düşünsene nasıl geçmiştik hızla hiç dokunmaksızın güvercinlere
b)      Şanssızım diyemem ben kendi payıma oluyor böyle şeyler ara sıra
c)      Mutluluk vitrinde satılık aç gözlerle bakıyorum
d)      Eğilip alıyorum, kimse olmuyor solgun bir gül oluyor dokununca
e)      Gönül verdim bir selvi boyluya bilemezsin ben ne haldeyim

 


3.            Hakkımızda padişah etmiş fermanı 
                Ferman padişahın, dağlar bizimdir

Bu dizelerde geçen altı çizili sözcük için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
a)      Basit zamanlıdır.
b)      Bildirme kipiyle çekimlenmiştir.
c)      Öğrenilen geçmiş zaman eki almıştır.
d)      Başkasından duyulma anlamı vardır.
e)      Ek eylem almıştır.

 
4. Aşağıdakilerin hangisinde "başkasından duyulma, aktarılma" anlamı vardır?
a)      Bu takım elbise, size çok yakışmış.
b)      Baksanıza, saat akşamın beşi olmuş.
c)      Bu romanı sanatçı üç yıl önce yazmış.
d)      Çok iyi, yemeğimiz de pişmiş.
e)      Farkında mısınız, yüzünüz sararmış.
 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi yapıca ötekilerden farklıdır?

a)      Sonunda çocuk yeni bakıcıyı da bıktırdı.
b)      Gece yarısından sonra da dolma yenir mi?
c)      Niçin doruyu söylemekten çekiniyorsun?
d)      Benim tanıdığım Ömer, tatlıya dayanamaz.
e)      Hurdaya çıkan araba adım başı bozuluyordu.

 
6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır?
a)      Anlayış gösterdiğiniz için teşekkür ederim.
b)      Bu öneriyi hiç kimse kabul etmez.
c)      Bu araba, üç milyardan fazla etmez.
d)      İstemediği halde şehri terk ediyordu.
e)      Siz, bu ödülü çoktan hak etmiştiniz.

 

7.            Gönül bir acayip deli
Yarin azad olmaz kulu
Bilemedim neylemeli
Yar seni unutamadım.
Yukarıdaki dizelerde kaç bileşik fiil kullanılmıştır?

 a) 1            b) 2            c) 3            d) 4           e) 5

 
8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde,  fiile  eklenen     "-mış (-miş, -muş, -müş)" eki cümleye " başkasından duyulma, aktarılma" anlamı katmaktadır?

a)      Kalk, uyu artık; vakit epeyce ilerlemiş.

b)      Eline sağlık, yemekler güzel olmuş.

c)      Şunları değiştirelim, hepsi eskimiş.

d)      Her şeyi abartarak anlatmış.

e)      Mutfak çok kirlenmiş, temizlemeliyim.


9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi, yapısı bakımından türemiş bir fiildir?

a)      Bazen huzurevindeki yaşlıları ziyaret etmeye giderdik.

b)      O, böyle güçlüklerin altından rahatlıkla kalkabilir.

c)      Yeni aldığı cep telefonu bugün çalındı.

d)      Taşındığı bu şehirde küçük bir ev tutmuştu.

e)      Bu filmi mutlaka siz de görmelisiniz.

 10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük ek – eylem almıştır?

A) Gelemedi bugün yine annem.

B) Sizi yalnız bırakmamaktır benim görevim.

C) Ben alanında uzman bir doktorum.

D) En büyük hatamdı ona gitmem.

E) Bu senede sınıfta kalmış kardeşim.



11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem birleşik zamanlı eylemdir?

A) Bu işi asmaya gelmez babam sinirlenir.

B) Eğreti ata binen tez iner derler.

C) Bunu yapmak benim için ölümdür anlamalısın.

D) Köprüyü de uçurduk mu işimiz tamam diyordu.

E) O cins av köpeklerine çok değer verir.





12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir kişi zamiri ek – eylem alarak yüklem olmuştur?

A) Hepimiz şaşırdık aradığımız her şey oradaydı.

B) Bendim senin için gözyaşı döken her gece.

C) Onun hasta olduğunu bilen kimse yoktu.

D) Huzurluysa orada rahat bırakın onu.

E) Hiç mi merhamet duygusu kalmadı sende?



13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek - eylem vardır?

A) Zavallı genç ailesinden ayrı kalmanın acısıyla hasta düşmüş.

B) Avşarlar Oğuzların yirmi dört boyundan biridir.

C) Şimdiye kadar başına gelenlere olgunlukla sabretmiş; ama bundan sonrasını bilemem.

D) Ekip dün gece kaybolan küçük kızı bulmak için düştü yollara.

E) Hasta olduğum için hiçbir şey duymadım.



14. “Ek – fiilin geniş zaman üçüncü tekil kişi çekimi olan “-dır” eki söyleyişte düşer.” Aşağıdakilerin hangisinde bunu örnekleyen bir kullanım vardır?

A) Bak sakın kimse duymasın bu sözleri.

B) Sessizce sokul yanına kimse fark etmesin.

C) Şirketin içinde bulunduğu bu durum çok zor.

D) Kimse bana üslup dersi veremez.

E) Bir yerden ayrılmak için kovulman gerekiyorsa kovuldun!



15. “Fiilimsiler tek başlarına cümle oluşturamaz; ancak ek – fiille çekimlenerek temel cümlenin yüklemini oluşturabilir.”

Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklama örneklenmektedir?

A) O tarihlerde Babil kenti heykeltıraşlıkta ileri düzeydeydi.

B) Hayattaki tek amacım onu mutlu etmekti.

C) Bugün okuldan beni babam alacakmış.

D) Bana bu armağan bir ömür yeter.

E) O bizlere fikir vermesi açısından önemini korumaya devam edecektir.



16. (I) ilk iki gün makine başında sabahladım. (II) Daha önceki birikimlerimi disipline ederek kullanılır duruma getirmeye çalıştım. (III) Binlerce satırlık yazılımların içinden cımbızla ve özenle detay ayıklamaları yaptım. (IV) Dışarıda hava iyice soğumuş kar başlamıştı. (V) Şöminemi yakıp formüllerin arasına uzandım.

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerden hangisinde ek – eylem vardır?

A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.



CEVAPLAR: 

1.c 2.d 3.e 4.c 5.d 6.c 7.d 8.d 9.c

10 C 11 D 12 B 13 B 14 C 15 B 16 D

 

Hiç yorum yok


Yorumunuz için şimdiden teşekkürler...Blogger'da bir hesabınız yoksa ''Anonim'' veya ''Adı/Url'' bölümünü seçerek kolayca görüşlerinizi belirtebilirsiniz...

Blogger tarafından desteklenmektedir.