Sait Faik Medarı Maişet Motoru 

Yazar: Mustafa Okumuş (@okumusadam)

Sait Faik'in ilk romanı Medarı Maişet Motoru kitabıdır. Sait Faik bu romanı yazdığı dönemde sıkı bir siyasi sansür vardır. Bu kitap da basılır basılmaz siyasi sansür sonucu toplatılmıştır. Sonraki yıllarda sakıncalı görülen bazı kısımları çıkarılmış ve Birtakım İnsanlar adıyla yayımlanmıştır. Günümüzde İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanan bu kitap Sait Faik'in yazdığı Medarı Maişet Motoru kitabının eksiksiz halidir.

Şunu baştan belirteyim ki bu kitabın neresinde bir sakınca görmüşler de toplatmışlar bilmiyorum. Sait Faik'in elimde kalan, okumadığım son kitabıydı. Hayranlıkla okudum yine. Kitap dört bölüme ayrılmış. Mekanımız yine Ada. Kızını bir berberin yanına çırak olarak veren bir adamın hikayesiyle başlayarak birbirine bir noktadan değen insanların hikayelerini müthiş bir kurguyla romanlaştırmış üstat. Bu nedenle ben kitaba Birtakım İnsanlar ismini aslında daha çok yakıştırdım. Birbirlerinin hayatlarında büyük küçük etkisi olan insanların geçim derdi, yaşama çabası, içlerinde sakladıkları duygular... Harikaydı. Sait Faik'in bu kitaba verdiği önemi de bilince, okumam daha da anlam kazandı.


 Dostlar... Ben şu an itibarıyla  tüm Sait Faik külliyatını bitirmiş bulunuyorum. Bu nedenle hüzünlüyüm. Ancak aranızda hâla Sait Faik okumamış olanlar varsa zaman kaybetmeyin derim. Her kitabı birbirinden harikadır. 

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar