Bu yazımızda "edebiyat ile bilim ve güzel sanatlar arasındaki etkileşime örnekler" hazırladık...


Edebi eserler, bilimsel çalışmalarda kullanılabilir ve bilim için ilham kaynağı olabilir. Edebi eserler yeni buluşlara ilham verebilir. Buna en güzel örneği "Ay’a Seyahat"  isimli Jules Verne’in romanı oluşturmaktadır. Bu roman daha Ay'a gidilmediği bir dönemde yazılmıştır ve bilime kaynaklık etmiştir. Ayrıca Jules Verne "Fatih Robur" adlı romanıyla  günümüzden yüz kırk yıl önce modern uçağın atası sayılabilecek bir havagemisini kurgulamıştır ve bu da bilim insanlarına ilham olmuştur.
                                               

Tam tersi bir örnek de  Kemal Tahir’in Devlet Ana romanı verilebilir. Bu roman Osmanlı Devleti’nin kuruluşunu anlatır ve tarih bilimine kaynaklık etmiştir.

Bilim ve edebiyat etkileşimine başka bir örnek ise bilim-kurgu edebiyatını verebiliriz. Bilim-kurgu edebiyatı genelde gelecek bir zaman diliminde geçen olayları veya bugün olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını temel alır ve bunlar bilime ilham olabilir.

Ayrıca günümüzde dünya çapında milyonlarca kişiye ulaşmış olan birçok bilgisayar oyununun da temelinde fantastik edebiyatının zenginliklerinden istifade ettiğini görüyoruz.

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar