Bu Toprakların Sesi: Bedri Rahmi Eyüboğlu

Cumhuriyet döneminde şair, ressam ve yazar sıfatlarıyla öne çıkan Bedri Rahmi Eyüboğlu, şiirlerinde olduğu gibi resimleriyle de hep bu toprakların sesi oldu.

1911 yılında Giresun Görele'de doğan Bedri Rahmi'nin çocukluğu babasının kaymakam olması sebebiyle Anadolu'nun çeşitli yörelerinde geçti. Lise hocası Zeki Kocamemi'nin etkisiyle resme yöneldi. İlk şiirlerini de lise yıllarında kaleme aldı. Daha sonra İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'ne girdi. Burada Nazmi Ziya Güran ve İbrahim Çallı gibi ustalardan  ders aldı. Ayrıca Ahmet Haşim'den estetik ve mitoloji dersleri aldı. 1927'de resim öğretmenliğine başlayıp bunu ömrünün sonuna kadar sürdüren Bedri Rahmi, 21 Eylül 1975 tarihinde İstanbul'da vefat etmişti.



Bu Toprakların Sesi Oldu

Halk edebiyatının masal, şiir deyiş gibi her türüne karşı duyduğu hayranlığı şiirlerine yansıtmıştır. Bunu şiirlerinde açıkça görmek mümkündür. Çok bilinen şiiri  Türküler Dolusu, şairin  nasıl bir türkü âşığı olduğunun en açık göstergesidir.

Şairim 
Zifiri karanlıkta gelse şiirin hası
Ayak seslerinden tanırım 
Ne zaman bir köy türküsü duysam şairliğimden utanırım
Şairim 
Şiirin gerçeğini köy türkülerimizde bulmuşum
Türkülerle yunmuş yıkanmış dilim
Onlarla ağlamış onlarla gülmüşüm

Bu nitelikleriyle şiirleri resimleriyle büyük bir benzerlik gösterir.  Şiirleri de tıpkı resimleri gibi bu toprağın insanının sesidir.




Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar