Peyami Safa'nın Server Bedî takma adıyla  yazdığı Cingöz Recai adlı polisiye romanı,  yıllar sonra tekrar beyaz perdeye uyarlanıyor.

Ünlü yönetmen Onur Ünlü'nün yönettiği ve başrollerini Kenan İmirzalıoğlu, Serkan Keskin, Haluk Bilginer ve Meryem Uzerli gibi dev oyuncuların oynadığı Cingöz Recai filmi 13 Ekim 2017'de vizyona giriyor.

1969'da da  sinemaya uyarlanan Cingöz Recai filmini, senaryosunu Peyami Safa romanından uyarlayan Safa Önal yazmış ve yönetmişti. Bu  filmde başrolü  Ayhan Işık oynamıştı. (1969) edebiyatfatihi.net 


CİNGÖZ RECAİ KİMDİR? 

Edebiyatımızın büyük romancısı Peyami Safa,   geçimini sağlamak için yazdığı yazılarda annesi Server Bedia'dan türettiği Server Bedi imzasını kullanmıştır. Fıkra, makale, araştırma, fikri eserler ve büyük romanlarda ise Peyami Safa ismini kullanmıştır. Necip Fazıl'a Peyami Safa'yı tanımadığını sorduklarında: "Peyami Safa mı? Tanırım kendisini .. Server Bedi'nin evinde kalır." diye cevap vermiştir. 

Cingöz Recai Server Bedii'nin en meşhur kahramanıdır. Cingöz Recai'nin ilk maceraları 1924'te başlamış, 1961'e kadar devam etmiştir. Cingöz dünyaca meşhur Arsen Lüpen'i gölgede bırakan, polisi sinirlendiren, şeytana taş çıkartacak derecede kurnaz, cesur, soğukkanlı, zarif, tahsilli, görgülü, cömert ve kibar, bir beyefendidir. Cingöz, helâl para kazanan kimselere dokunmayan, fakat haksız yollardan servet sahibi olan zenginlerden, haram yiyicilerden akıllara durgunluk veren hilelerle çalan biridir. Aynı zamanda elde ettiklerini muhtaçlara dağıtan, öğrencilere burs veren büyük bir kalbe sahiptir. 



Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar