Bu yazımızda 2018-2019 eğitim-öğretim yılı Ekoyay Yayınları  11.sınıf Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabının 12.sayfa cevaplarını bulabilirsiniz...


Sayfa 12

OKUMA ÇALIŞMASI

HAZIRLIK

18. yüzyılda İstanbul’da bir eğlence mekânını temsil eden aşağıdaki görseli ve aynı dönemde yazılmış Nedim’in şiirini edebiyatın sosyal yaşamı yansıtması açısından değerlendiriniz.

Cevap: 

18.yüzyıl'da Lale Devri olarak adlandırılan dönemde akla bu dönemin eğlenceleri gelir. Devlet ileri gelenleri birbirleriyle lüks yaşam yarışına girmişlerdi.

Bu dönemdeki eğlence hayatı ile birlikte şiir de iyice ön plana çıktı. Divan edebiyatının önemli isimlerinden Nedim bu dönemde ortaya çıktı. Şairler şiirlerinde daha çok Türkçe kelime kullanırken, tabiatı ve aşkı öven şarkılar yazdılar, zevkten ve eğlenceden bahsettiler. Nedim'in şiirinde de bu özellikleri görmekteyiz. Şair sevgilisine duyduğu hislerini ve ondan isteklerini dile getirmiştir. Özetle, dönem şairleri dönemin sosyal hayatını şiirlerine yansıtmışlardır.

+Daha ayrıntılı bilgi:

18.yüzyıldaki bu döneme  Lale Devri denmesinin nedeni, saray ve çevresinde Avrupa'ya özenilerek sosyal yaşantıda, mimaride ve sanatta değişimlerin yaşanması ve lalenin yeniliklerin sembolü olarak ön plana çıkarılmasıdır. Bu dönemde Osmanlı savaşlardan uzak durmuş, saray ve çevresindeki bürokratlar eğlenceyle vakit geçirir olmuşlardır. Çok olarak saraylar ve köşkler yapılmaktadır. Gezi yerleri çok meşhurdur ki (Sa’d-âbâd, Feyz-âbâd, Asaf-âbâd) bunları dönemin edebi eserlerinde de görmek mümkündür. Şairlerin, müzisyenlerin katıldığı büyük eğlenceler düzenleniyordu. Lale bahçeleri içerisinde geceleri sırtlarına mum konulmuş kaplumbağalar dolaşıyor, ayı yavruları güreştiriliyor, çeşit çeşit çiçeklerle, özellikle laleler ile süslü bahçelerde cins cins kuşlar bulunuyordu.

                                            
Ünlü romancımız Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanında Anadolu’ya öğretmen olarak giden Feride’nin hikâyesi işlenmiştir. Roman yayımlandıktan kısa bir süre sonra İstanbul’da yüzlerce genç kız, Anadolu’ya öğretmen olarak gitmek için yetkililere başvurmuştur. Bu durumu edebiyatın toplumsal yaşamı etkileme gücü açısından sınıfınızda sözlü olarak değerlendiriniz.



Cevap: Toplumsal yaşamla yakından ilişkili olan edebiyatın edebiyatın toplumsal hayatı belirlemede, toplumu eğitme, yönlendirmede önemli rolleri vardır.



Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar