11.SINIF TÜRK EDEBİYATI KİTABI CEVAPLARI,EKOYAY,SAYFA 82
SAYFA 82

2. MATBUAT HATIRALARIM adlı metne göre Servet-i Fünun dergisi 27 Mart 1891'de yayın hayatına başlamıştır.Aslında bu derginin çıkarılması Ahmet İhsan Tokgöz'ün D.Nikolaidi'in "Servet" adlı gazetesinde işe başlamasıyla gerçekleşmiştir.edebiyatfatihi Servet-i Fünun Nikolaidis'in Servet adlı gazetesine ek olarak haftada bir çıkarılmasına - fen ve teknoloji konularını ele alması- koşuluyla izin verilen bir dergidir.Tevfik Fikret'in Recaizade Ekrem tarafından bu derginin yazı işleri müdürlüğüne getirilmesiyle yayın çizgisini değiştirmiş, edebiyat ve sanat dergisi olmuştur.Dönemin genç sanatçıları bu dergi etrafında toplanmıştır.👉www.edebiyatfatihi.net

3.Yazarın Matbuat Hatıralarım adlı metindeki ileri sürdüğü düşünce ve yorumlar nesnel değildir , özneldir...Bu yüzden metin tarihi bir belge değeri taşımaz...

4.Servetifünun dergisi Recaizade Mahmut Ekrem'in derginin başına Tevfik Fikret'i getirmesiyle edebi bir hüviyete bürünmüştür.

5.Tanzimat’la başlayan yenileşme süreci Servetifünun döneminde de devam ettirildiği ve yenilik üstüne yenilik yaptıkları için bu edebiyata Edebiyat-ı Cedide (yeni edebiyat) denmiş, bu dönem sanatçıları tarafından bu tabir kabul görmüştür.
edebiyatfatihi.net’ten kopyalandı : https://www.edebiyatfatihi.net/2016/11/servetifunun-dergisi-etrafnda-olusan.html

6.Anıya göre yeni ve eski tarz kılık kıyafet , edebiyat dersini anlatış şekli bakımından somutlaştırılmıştır.Bir kişinin sahip olduğu dünya görüşü onun dış görünüşüne de yansır.

7.Eski-yeni çatışması günümüzde de devam etmektedir.

8. Günümüzde en önemli edebiyat dergileri şunlardır : Türk Edebiyatı , Dergah , Varlık , Hece , Kitap-lık ... Bunlardan başka şu dergileri de sayabiliriz :
dil ve edebiyat- yedi iklim- -ay vakti- rengarenk- aşkar- bir nokta-hak -güneysu-mahalle mektebi- mürşid-halk edebiyatı- itibar-yılkı-imge-izdiham-edebiyat ortamı-şiir ve inşa-fayrap-parende-post üykü-hece öykü-barbar-ayasofya-ayraç-zafer- berceste.
Edebiyat,sanat ve kültür hayatımızda dergilerin önemi için 
DİĞER SAYFALAR İÇİN 👉TIKLA

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar