14 Eki 2014

9.SINIF EDEBİYAT CEVAPLARI SAYFA 56

Reklamlar

SAYFA 56
ROMAN SANATI
11-“Merdiven” şiiri ile “Roman Sanatı” adlı metni dil bakımından karşılaştırarak aşağıdaki so­ruları cevaplayınız.
Merdiven şiirinde duygular dizelerle dile getirilmiştir.Roman Sanatı adlı metin ise bilgi veren düz yazı şeklinde tertip edilmiş bir metindir.
a)     Hangi metinde imgeye dayalı bir dil kullanılmıştır?
Merdiven metni.


       b-)Hangi metinde söz sanatları ağırIıklı olarak kulIanılmıştır? Söz sanatlarının şiirdeki işle­vi neler olabilir? Açıklayınız

 Merdiven metninde söz sanatları yer almaktadır.Çünkü söz konusu metin bir sanatsal metindir.Bu metin şiir şeklinde tertip edilmiştir.Söz sanatları hem estetik zevk uyandırmak hem de olanı olduğu gibi değil de hissettirerek anlatmak amacıyla söz sanatları kullanılmıştır.

1.  Etkinlik: “Merdiven” adlı şiirde “merdiven, yaşam; merdivenden ağır ağır çıkmak, yaşamak; anlamında kullanılmış ve böylelikle açık istiare sanatı yapılmıştır.
Toprağa eğilen güller, sürekli kanayan bir yaraya; dallar, aleve; sular, yanan bir nesneye; mer­mer, tunca benzetilerek benzetme sanatı yapılmıştır. 4.2. metin başlığı altında yer alan şiirlerde­ki benzetmeleri bulunuz. Bu benzetmelerle ilgili bilgileri aşağıdaki tabloya yazınız.
Ana Ögeler
Yardımcı Ögeler
Benzeyen
Kendisine Benzetilen
Benzetme Yönü
Benzetme Edatı
DELİ GÖNÜL
SU
ÇAĞLAMAK
GİBİ
AŞK
ŞEM-İ AİLAHİDİR
SÖYLENMEMİŞ
SÖYLENMEMİŞ
BEN
MEVSİM
GELMEK
GİBİ
ZEVK
ZİNCİR
SÖYLENMEMİŞ
SÖYLENMEMEİŞ


12-Söz sanatları (benzetme, eğretileme, ad aktarması vb.) ile şair, kelimeleri temel anlamların­dan farklı olarak kullanır. Bu bağlamda söz sanatlarının imgelerin oluşmasındaki işlevi ne olabilir? İnsan hayali ve düşüncesinin sınırsız olmasına karşın dil göstergeleri sayılıdır. Sınırlı olanla sınırsızı ifade etme arzusu imgelerin çıkış nedeni olabilir mi? Açıklayınız.

   Söz sanatları imgelerin oluşumunda önemlidir.Olabilir.Çünkü imgelerle okuyucu çok fazla şey düşünmek zorunda kalabilir.Bu yüzde de şiir metinleri çok anlamlı metinler olarak nitelendirilir.

13-“Şarkı söylemek - sohbet etmek, dans etmek - yürümek, fotoğraf çekmek - resim yapmak” eylemleri arasındaki farIılıkları liste hâIinde tahtaya yazınız. Yazdıklarınızdan hareketle düz ya­zıda kulIanılan dille şiir diIi arasında da benzer farklılıkların olup olmadığını tartışınız. Ulaştığınız sonuçları sözlü olarak ifade ediniz.

 Bu eylemler arasındaki farklılıklar her öğrencimiz tarafından açıklanabilecek düzeyde basit bir durumdur.Düz yazıda kullanılan dil çağrışımlara kapalı olan estetik yönü bulunmayan gündelik kelimelerle oluşturulmuş bir dildir.Şiir dili ise çağrışımlarla yüklü kelimelerin kullanıldığı estetik bir şekilde meydana getirilmiş şiir kuralları çerçevesinde oluştrulmuştur.Şiir dili alalade olamaz.


2-Etkinlik: a) “Bir hilal uğruna ya Rab ne güneşler batıyor!”, “her taraf kırık dökük/ dalların boy­nu bükük/ kederliyiz der gibi” söz gruplarında ne, neye, hangi bakımdan benzetilmiştir?
   Şehit olma düşüncesi ya da şehitler güneşin batışına benzetilmiştir.Dalların boynu bükük...diyerek şair cansız bir varlığı canlı bir varlığa benzetmiş kişileştirmiştir.

b)Bilinen, tanınan, her gün gördüğümüz insanları ve durumları anlatmak için imgeye gerek duymayız ancak yeni karşılaşılan oturumu, görünümü anlatmak için imgeye başvururuz. Siz de yeni gördüğünüz bir yeri imgeler kullanarak anlatınız.
   Cennet misali hoş kokulu bu şehir...İnsanları yıldızlar gibi parlak ve heyecanlı.Evleri cennetin bir tezahürü.Balkonlar sonsuzluk gibi.Ya renkler İlahiyi andıran...

3-Etkinlik:
Aşağıdaki ifadelerin hangileri daha etkileyicidir? Duygularımızı doğrudan ifade etmek yerine imgeleri kullanmak şiirin anlamına nasıl katkı sağlıyor? Siz de benzer ifadeler bu­larak arkadaşlarınızla paylaşınız.

gözlerin gözlerime değince
haftalar ellerimde ufalanıyor.
ifadeleri daha etkileyicidir.
Fatih'te yoksul brir gramafon çalıyor.
Durup köşe başında dinlesem 
sana kullanılmamış bir gök getirsem.
Ben sana mecburum sen yoksun.

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!