12 Eki 2014

12.SINIF EDEBİYAT CEVAPLARI SAYFA 60

Reklamlar

SAYFA 60

1. Sebil ve Güvercinler’in hangi zihniyet dairesinde yazıldığını yorumlayınız.
Şiir tabiata ve çevreye duyulan hassasiyetin bir örneği olarak kaleme alınmıştır. Samimiyet ve hassasiyet şiirin en önemli özellikleridir. Şiir Yedi Meşale şiir anlayışını yansıtmaktadır. Yani bireysellik ve sanat kaygısı burada ön plandadır.
2. Sebil ve Güvercinler’i meydana getiren birimler ve bunlar arasındaki ilişkileri açıklayınız.
Şiir iki dörtlük ve iki üçlükten oluşmuştur. Bu birimler şairin vermek istediği duygulanımın farklı boyutlarını göstermektedir.

3. Şiirin teması nedir? Burada bireysel duyuş tarzıyla evrensel olan nasıl birleştirilmiştir? Açıklayınız.
Şiirin teması yaşanan hisli bir anın ardından duyulan şaşkınlık ve özlemdir. Bu duygu evrensel bir duyguyu ifade etmektedir. Dolayısıyla bireysel gibi görünen bu tema esasen tüm insanları ilgilendirir.
4. Şiirdeki söz sanatlarını ve onların görevlerini belirleyiniz. Bu dönemde kullanılan dilin şiir dili hâline
gelmesinde söz sanatlarının rolünü açıklayınız.
"Tutuşmuş ruhlarına bir damla gözyaşı sun." mısrasında ruh somut bir maddeye benzetilmiştir ve kapalı istiare yapılmıştır.Ayrıca bu dizede tutuşmak ve gözyaşı sözcükleri arasında tezat sanatı vardır . "Ürkmeden su içsinler yavaşça, susun, susun!" mısrasında kelime tekrarı yaparak tekrir, "Şimdi bomboş sebilden selviler bir şey sorar," mısrasında selvilere insan özelliği verilerek teşhis ( kişileştirme) , "Bırak, yorgun başları bu taşlarda uyusun." mısrasında uyuyan sadece başlar değil güvercinlerin kendisi olduğundan mecaz-ı mürsel, "Çözülen bir demetten indiler birer birer," mısrasında ise kuş sürüsü bir demete benzetilerek açık istiare sanatından yararlanılmıştır. Bu söz sanatları ile şiir daha edebi hale gelmiş ve derinleşmiştir. Söz sanatları sayesinde bu dönem şiiri derinliğini ve kıymetini bulmuş, sadeleşen dil ile birlikte yüzeyselliğe düşmemiştir.
5. İncelediğiniz şiirden hareketle Cumhuriyet Dönemindeki Türkçenin bireysel duyarlılıkları ifade etmede nasıl zenginleştiğini tartışınız. Belirlediğiniz zenginlik unsurlarını tahtaya yazınız.
Bu şiirde gördüğümüz gibi dönem Türkçesi en ince duyguları bile ifade etmede zenginliğiyle göze çarpmaktadır. Dönem dili sade fakat derinliği bulunan, nüanslara sahip bir dildir. Burada kelimelerin çağrışım gücünün etkisinden söz edilebilir. Beş Hececilerin halkı romantik bir bakış açısıyla anlattıkları dili sade şiirler ile Yedi Meşale şiirinin derinliği ve bireysel duyguları ifade etme gücü karşılaştırılamaz. Dil bu dönemde daha soyut konuları ve bireysel duygulanımları daha rahat ifade edebilecek şekilde evrilmiştir.

6. Sebil ve Güvercinler şiirinde tabiat imgelerinin bireysel duyuşla nasıl birleştirildiğini sözlü olarak
ifade ediniz.
Şiirde tabiat imgeleri şairin ruh dünyasının anlatılmasında bir araç olarak kullanılmıştır. Şair şiirdeki ruhsal duyarlılığını bu vasıtayla somutlaştırmış ve görünür kılmıştır. Böylece anlatımın gücünü pekiştirmiştir.

7. Aşağıdaki tabloda bir şiirde ahengi sağlayan ögeler yer almaktadır. Buna göre Sebil ve Güvercinler
şiirindeki ahenk ögelerini bularak tablodaki boşluklara yazınız.
Söyleyiş tarzı: Şiir bireysel bir söyleyiş tarzıyla ahenkli bir şekilde yazılmıştır.
Ritim: Şiir 14' lü hece ölçüsüyle ve 7+7 durak yapısıyla kaleme alınmıştır.
Kafiye: Kafiye şeması abba/abba/cca/dda şeklindedir.
Asonans: "Tutuşmuş ruhlarına bir damla gözyaşı sun." mısrasında "u" seslerinin tekrarı ile.
Aliterasyon: "Ürkmeden su içsinler yavaşça, susun, susun!" mısrasında "s" seslerinin tekrarı.
Ölçü: 14'lü hece ölçüsü
Ses akışı: Sözcüklerin uyumlu sesleriyle, ulamalarla kesintisiz ve rahat okunuş.
8. Şiirdeki imgeleri günümüz şartlarına göre anlamlandırarak yorumlayınız.
Şiirde güvercin imgesi insan isteklerini ifade eder.  Sebil imgesi ise bu isteklerin giderildiği, gerçekleştirildiği bir imgedir. Günümüz şartlarında sebil ve güvercin arasında kurulan bu hayal geçersizdir çünkü gündelik hayatlarda artık bu gerçeklikten söz etmemiz mümkün değildir. Çöl imgesi burada ruhun geçirdiği zorlu durumları temsil etmektedir. Uçuşan beyaz tüyler imgesi ise özlemi ve yitirmişliği anlatır. Özlemlerin, hasretlerin göç eden kuşlar vasıtasıyla anlatılması günümüz için de kıymetli şiirsel anlatımlardır.

9. Şiirin ait olduğu geleneği belirleyiniz.
Şiir Öz Şiir geleneğine ve Yedi Meşale geleneğine bağlıdır.

10. Daha önce bu konuda yaptığınız araştırmadan yararlanarak Sebil ve Güvercinler ’in Batı edebiyatındaki hangi edebî akımların özelliklerini taşıdığını bulunuz. Ulaştığınız sonuçları defterinize yazınız.
Sebil ve Güvercinler şiiri sembolizm ve empresyonizmden etkilenerek yazılmıştır.

11. Şiirde yerli ve mahallî unsurlar, yüksek bir zevkle nasıl ifade edilmiştir? Sözlü olarak ifade ediniz.
Şiirde başta bir sebilden su içen güvercin imgesi olmak üzere kullanılan mahalli ifadeler evrensel bir duyguyu anlatmaya aracı olmuştur. Öz Şiir'in sanatsal anlayışlarına bağlı kalınarak edebi değeri yüksek bir şiir oluşturulmuştur.

12. Ziya Osman Saba’nın da mensubu bulunduğu edebî topluluk hangisidir? Bu hareket içindeki diğer
sanatçıların adlarını defterinize yazınız.
Bu topluluk Yedi Meşale topluluğudur. Bu toplulukta Kenan Hulusi Koray, Sabri Esat Siyavuşgil, Muammer Lütfi Bahşi, Cevdet Kudret Solok, Vasfi Mahir Kocatürk, Ziya Osman Saba ve Yaşar Nabi Nayır vardır.

13. Sebil ve Güvercinler şiirinden yola çıkarak Ziya Osman Saba’nın fikrî ve edebî yönüne dair çıkarımlarda bulununuz. Bu bağlamda eserle şair arasındaki ilişkiyi tespit ediniz.


Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!