2 Tem 2014

ESKİ TÜRKLERİN YAŞAM TARZLARI,GÜNLÜK HAYATLARI

Reklamlar

  • Türklerin İslamiyet öncesi yaşam tarzları:
  • Göçebe bir yaşam sürüyorlardı.
  • Avcılık,  hayvancılık önemli geçim kaynaklarıdır.
  • Pagan inanışı, Şamanizm ve GökTanrı inancı Türklerin ilk dinî inancını oluşturuyordu
  • Türkler, ehlîleştirdikleri  atlarla akıncılık yapmışlar, çiftçilikle uğraşan kavimler üzerinde üstünlük sağlamışlardır…
  • DAHA DETAYLI BİLGİ AŞAĞIDA...
  • ESKİ TÜRKLERDE GÜNLÜK HAYAT
Eski Türklerde devlet, daha iyi ve daha kolay yönetilebilmek için doğu ve batı olmak üzere ikiye ayrılırdı. Devletin asıl hükümdarı doğu bölümünü yönetirken, batı bölümünü ise kardeşi yönetirdi. Ülkede devlet anlayışı olarak ” Devlet, hükümdar ailesinin ortak malıdır ” kuralı vardı. Böylece o aileye ait tüm erkeklerin ülkeyi yönetebilme hakkı vardı. Bu anlayışın en büyük zararı ise sık sık oluşan taht kavgalarıdır.

Ayrıca Hükümdarlara devleti yönetebilme yetkisinin Tanrı tarafından verildiğine inanılıyordu ( Kut sistemi ) . Hükümdar, devlet sorunlarını danışabilmek için toy, kurultay gibi meclisleri toplardı, böylece doğru ve adaletli kararlar alınırdı.
Ülke ” töre ” denilen yazılı olmayan hukuk kurallarıyla yönetilirdi. Töre o milletin gelenek, görenek, örf, adet lerine göre düzenlenirdi.

Türklerin yerleştikleri toprak Hükümdarın şahsi malı değildi. Türk boyları her zaman bağımsız yaşamayı tercih etmiş, kimsenin önünde boyun eğmemiştir. Eğer zor duruma düşerlerse, bağımsızlık için aileleri ile birlikte yaşadıkları yerleri terkedip yeni yerler arardılar. Göçebe yaşam tarzı sürdükleri için hayvancılıkla ilgilenirdiler.
Eski Türkler
Eski Türkler

Türkler, onlu sisteme göre teşkilatlanmış ve savaşta Turan taktiğini kullanmıştır. Turan taktiğinde, ordu 3 kısıma ayrılır, ilk olarak orta bölüm saldırıda bulunur ve yenilmiş gibi gözüküp geri çekilirler. Bu sırada sağ ve solda bulunan kuvvetler düşmana doğru saldırır. Böylece düşman çember içine alınır ve yok edilirdi.

Türklerin yaşamında AT önemli unsur taşırdı. Ulaşımda, sporda, yarışmalarda atlardan büyük ölçüde faydalanılmıştır. Türklerin bozkır alanlarda yaşamaları nedeniyle yaz mevsiminde yüksek yerler olan yaylaklarda, kışın ise alçak yerler olan kışlaklarda kalırdılar.

Türkler, belli varlıkların ruhu olduğuna ve ölümden sonraki yaşama, ahirete inanmışlardır. Bu yüzden bir kişinin mezarı içine sevdiği eşyalarıda gömülürdü. Mezarın üstüne ise hayatta iken öldürdüğü düşman sayısı kadar taşlar dikilirdi. Ölen bir kişinin ardından yapılan dinsel yas törenlerinede ” yuğ ” denilmekteydi. Türklerin asıl dini Gök Tanrı dini idi.

Türklerde sanat ise belli bir ölçüde gelişmiştir. Konar göçer yaşadıkları için sanatsal faaliyetler, yerleşik hayata göre gerideydi. Genel olarak kemer tokaları, kılıç kabzaları, süs eşyaları yapmışlar ve üzerine aslan, kaplan, kurt, geyik, at gibi hayvanların mücadelerini yansıtan figürlerini işlemiştirler.

Maden işlemeciliği, dericilik ve dokumacılık yaygınlaşmıştır. Türkler Bakır ve demir ile uzun zaman uğraştıkları için gümüş ve altın gibi değerli eşyaları da işlemekte zorlanmamışlardır.

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

1 yorum var

neyseki bir adam akıllı site

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!