Kral Kaybederse/Gülseren Budayıcıoğlu

YazarElif Elmas/kahve_kokulu_sanatlar

Son derece yakışıklı, zengin ve çapkın Kenan'ın hikayesi anlatılıyor kitapta.Yine özellikle kadın okurlar için oldukça sürükleyici bir eser olduğunu düşünüyorum. Budayıcıoğlu'nun romanları gerçek hikayelerden esinlenilerek yazıldığı için duygusal anlamda daha çok etkiliyor beni.

Bu kitabın da sonlarına doğru oldukça hüzünlendiğim, içimin burulduğu yerler oldu. Gülseren Budayıcıoğlu'nun şu ana kadar okuduğum kitaplarında önemle vurguladığı kader motifi kavramı, Freud'un -hadi çocukluğuna inelim- dedirten psikanalizmi ve bilinç dışı kavramını hatırlatıyor bana.

 Neymiş bu çocukluk meğer? Örneğin küçükken anne-babanıza kızgınlıklar duyduysanız, bu kızgınlık duygularınız yüzünden içten içe kendinize kızar ve kendinizi suçlarsınız. Kendinizi suçladıkça onları daha çok sever, daha çok sevdikçe de daha çok kızarsınız onlara. Dolayısıyla suçluluk duygusu ilmek ilmek işler kader motifinize.

Foto: Elif Elmas

Küçük yaşlarda ailenizde güven duygusunu yaşayamamışsanız ilerki yaşlarınızda ilişkilerinizde güven sorunu yaşamanız kuvvetle muhtemeldir.Yani insan alışık olduğu duyguları arar hayat boyu. Kendine onu layık görür. Örneğin çok aşağılandıysanız küçükken, sevilmediyseniz, maalesef aşk hayatınıza soktuğunuz insanlar size bu anlamda acı verecek, yeterince değer göremeyeceğiniz insanlar olacaktır. "İnsan bildiğinin alimi bilmediğinin cahilidir." ne de olsa. Ama bu noktada sorumluluk almalı bence insan. Çünkü hatasız insan yoksa dünyada doğal olarak hatasız ebeveyn de yoktur. Kimi çok koruyarak hata yapar, kimi ilgilenmeyerek, kimi döverek, kimi çocuğuna küserek... Bu liste uzar gider.

O halde geçmişi suçlayıp hep çocukluğum yüzünden demek yerine (bu işin kolayı çünkü) çocukluğunu karşısına almalı, başını okşamalı, affetmeyi, kendini sevmeyi, ileriye bakmayı öğretmeli insan.

Tek başına yapamıyorsa profesyonel yardım almalı ama yetişkin yaşamının sorululuğunun sadece kendine ait olduğunu bilmeli. Yoksa başkalarını suçlayan aciz ve mutsuz insanlar olmaktan öteye gidemeyiz ve bir yerde okuduğum "kurbanların kurbanlarıyız" mantığıyla bu kısırdöngü sonsuza dek sürer gider. İyi okumalar dilerim..

#kralkaybederse #gulserenbudayicioglu #gülserenbudayıcıoğlu #okudumbitti #okudumbitti 

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar