Orhan Kemal, Ekmek Kavgası Konusu, Özeti, İncelemesi, Yorumu


"... Beyefendi! Her yerde insanlar... Koşuyorlar, gidiyorlar, geliyorlar, tutuyorlar, koparıyorlar... Yığın yığın, vıcık vıcık, sürü sürü insanlar... üzerinize atlıyor, lokmanızı ağzınızdan kapıyorlar beyefendi. Beyefendi, insanlar kurt gibi, kurtlar gibi saldırıyorlar beyefendi."

"Ona, kitap okumanın, esrar çekip, barut atmak, yahut bıçak kullanmaktan daha faydalı olup olmadığını sorduğum zaman, uzun uzun düşünmüştü..."

"Adam kitaplarını satmaya karar verdi. Bütün gece yatakta döndü durdu, bir türlü uyku tutmadı. ''Kitap satmak!'' Müthiş bir gönül rahatsızlığı içinde, gecenin üçünü geçe dalabildi."

"Gâvıra para kazandırışın top alır, tüfek alır, bizi furur tekmil!"
Foto: @kitaplariylamutlu
Orhan Kemal her zaman, geçimini en zor koşullarda kazanmak zorunda olan, ekmeği için hep bir kavganın içinde yer alan insanların yazarı olmuştur. Bu insanların yaşadıklarını hayran olunası bir yetkinlikle dile getirirken, aydınlığı ve umudu da göz ardı etmez. Bize sürekli, tüm bu yaşananlara rağmen, insanın içindeki aydınlığın ve umudun daha iyiye, daha güzele layık olduğunu hatırlatır.

Orhan Kemal'in oğlu vesilesiyle Orhan Kemal'in kalemiyle tanışmış oldum. Fuarda kendisiyle sohbet etme ve babasıyla olan anılarını dinleme fırsatı buldum. Daha önce Orhan Kemal'in kitaplarını okumadığım için de mahcup olmadım değil. Ekmek Kavgası başlangıç için doğru kitaptı sanki. İçerisinde dört beş sayfayı geçmeyen yirmi beş öykü var. Yaşar Kemal'in sıcaklığını Orhan Kemal'de de hissettim. Benim en sevdiklerim: Köpek Yavrusu, Bir Yılbaşı Macerası, Dönüş, İneğin Biri oldu. Ayrıca birkaç öyküde bazı kitaplardan bahsedilmiş onlara da bakacağım. Kitaplarda bahsi geçen kitapları çok merak ediyorum ben.

 En yakın zamanda El Kızı'nı da okuyacağım inşallah. Asıl merak ettiğim kitap oydu.✔

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar