İnstagram'da başarılı kitap yorumlarıyla ilgiyle takip ettiğimiz Cemre Oğuz'un (@okuryazargezgin) Amerikalı ünlü yazar John Steinbeck'in çok ünlü romanı "Gazap Üzümleri" yorumunu siz değerli takipçilerimizle paylaşıyoruz...


GAZAP ÜZÜMLERİ/ JOHN STEİNBCEK

Cemre Oğuz

Gazap Üzümleri isimli bu başyapıt John Steinbeck’in kaleminden çıkmış ve büyük buhran sonrası Kaliforniya’da yaşayan işçi sınıfının hayata tutunmaya çalışmasını konu alan kesinlikle okunması gereken bir romandır. Yazar "Fareler ve İnsanlar" isimli eseriyle tanınmış, "Gazap Üzümleri" ile de edebiyat dünyasındaki yerini sağlamlaştırmıştır. 

Amerika’daki küçük toprak sahiplerinin bankalar ve tüccarlar tarafından kandırılıp Kaliforniya’ya göç etmeleri ve bu sürekli göç halinde karşılaştıkları zorluklar ile hissettikleri duygular başarılı bir şekilde okuyucuya aktarılmıştır. "Açlık” temasının çok başarılı bir biçimde işlendiği bu kitapta, açlığın insana neler yaptırabileceği çırılçıplak bir şekilde gözler önüne serilmiştir.

İlerleyen aşamalarda ise en temel insani ihtiyaçlar dışında bolca hayal, umut, insanlık gibi güzellikler ve tüm bunların karşıtları, acı, acımasızlık, hayal kırıklığı, kin, emeklerin karşılığını alamamak gibi olumsuzluklar birlikte gözler önüne seriliyor. 

Amerika toplumunun temelini ve o toplumun nasıl aptallaştırıldığını anlatan romanda, bankaların Oklahomalılar’ın topraklarını ellerinden zorla alması ve bu halkın Kaliforniya’ya göç etmeye başlamasıyla olaylar gelişir. Taze göçmenler bu yolculukta çeşitli zorluklarla karşılaşırlar.

Kaliforniya’ya geldiklerinde mandalina toplayıp para kazanmak için mücadele verirler. Kaliforniya’da yaşayan halk onlara “oki” diye hitap eder. (Bkz: oki=orospu çocuğu Oklahomalı)

Bu kitapta 1928 yılının Oklahomalılarının trajik hayatlarını, itilip kakılışlarını, istenilmeyişlerini okurken, bugün Türkiye’ye göç eden Suriyeliler geldi aklıma. Az çok bilirsiniz, göç eden halk yerli halk tarafından sevilmez genelde. Hele yerli halkın ekonomik durumu kötüyse göçmenlerden daha çok nefret edilir. 

Özetle, kitabın konusu Kaliforniya’nın daha doğrusu Amerika’nın kapitalizmle nasil inşaa edildiği gerçeğidir. Steinbeck’in bu şahane eseri sanayinin evrimi/devinimi esnasında insan ve toprak ilişkisini en iyi anlatan romanlardan biridir. Kesinlikle okunması gerektiğine, insanın kültürel ve sosyolojik birikimine çok şey katacağına inandığım bir klasiktir.

Kitabın neden klasikler arasına girdiğini ise romanı okuyunca anlıyorsunuz...

Cemre Oğuz
İnstagram'da takip etmek için ➜  @okuryazargezgin 



Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar