Fareler Ve İnsanlar Romanının Konusu, Özeti, Yorumu,  Kişiler, Mekan ve Zaman İncelemesi

Fareler ve İnsanlar/John Steinbeck

Beyza DALAR/ edebiyatfatihi.net

"İnsanların yüreğinin iyi olması için akla ihtiyacı yoktur. Bana bazen bu ikisi birlikte pek olmuyor gibi geliyor. Gerçekten akıllı bir adama bakıyorsun, hiç de iyi biri olmadığını görüyorsun."

Konusu: Amerikalı ünlü yazar John Steinbeck'in en ünlü romanlarından biri olan "Fareler ve İnsanlar" yalnız ve terk edilmiş insanların yaşamını etkileyici bir dille anlatıyor.



Kısa Özeti: George ve iri yarı saf arkadaşı Lennie, yersiz yurtsuz insanlardır. Dünyada sahip oldukları tek şey aralarındaki dostluktur. Bu iki dost, günün birinde huzur içinde yaşayabilecekleri, kendilerine ait bir araziye sahip olmayı hayal ederler. Kaliforniya, Salinas Vadisi'ndeki bir çiftlikte iş bulan iki arkadaş, bu arazi için gereken parayı biriktirmeyi düşlemektedirler. Ama bir çocuğun zekasına, aynı zamanda da korkunç bir güce sahip olan Lennie'nin başı sürekli derde girer. Lennie'nin başı yine derde girer ancak George'un çabaları dostunu kurtarmaya yetmeyecektir.

Kitabın Yorumu

Milton ve Small... Pulitzer ve Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Fareler ve İnsanlar'ın baş karakterleri... Zeki, minyon ve kurnaz olan George  ile hantal ve iri olan Lennie'nin dostluğuna dayanan bu hikaye, okuyucuya derin bir anlam sunuyor.

Tarım işçisi olan ikili hayatlarını sürdürme derdi ile çiftliklerde çalışıyorlar. Lennie Small'ın düşünemediği şeyleri George Milton'un düşünmesi, Milton'un gücünün yetmediği şeyleri ise Small'ın halletmesi aralarında sessiz bir anlaşma gibidir.

Ama bu ikilinin herkesten gizledikleri büyük  hayalleri vardır. Artık başkaları için çalışmak istemezler ve kendi mahsullerini ekip biçmek, tavuklarını yetiştirmek ve Lennie'nin severken farelerin boynunu kırdığı gibi kıramayacağı için tavşanlar beslemek... Ufak bir arazide karar kılarlar ve çalışmak için girdikleri son çiftlik onları hayallerine tamamen yaklaştıracaktır.


Birbirlerine hiçbir olumsuz duruma bulaşmayacakları sözünü verirler ve böylece sorunsuz bir dönem yaşayacaklardır. Fakat gizemlerinin çözüldüğü, dostluklarının ve toplumun onlar üzerindeki sorumluluğunun arttığını göreceklerdir.

Etkileyici ve hazin bir kitap olan Fareler ve İnsanlar, sorumluluklarımızın ve hayallerimizin çatıştığı noktada yaşayacaklarımızı bize gerçekçi bir şekilde anlatıyor.

Beyza DALAR

Yazarımızın diğer yazıları için tıklayınız


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar