Bu yazımızda edebiyatın toplumsal yaşama etkileri olan eserlere örnekler verdik.

Hazırlayan: edebiyatfatihi.net

Edebiyat malzemesi dil olan güzel sanat etkinliğidir. İnsan toplumsal bir varlıktır ve edebiyatın konusu da insandır. Edebi eserler insan ilişkilerine, toplumun duyuş ve düşünüşüne göre şekillenir. Edebi eserlerin bir kısmı, topluma öncülük etmek, onu değiştirip geliştirmek amacını taşır.
Edebiyat ile toplum, toplum ile edebiyat karşılıklı olarak birbirlerini etkiler. Edebiyatın toplumu etkileme ve yönlendirme özelliği vardır. Peki edebiyat toplumsal yaşamı nasıl etkiler? Bunu edebiyatımızdan örnek eserler vererek anlatalım:



Edebiyatın Toplumsal Yaşamı Etkilediğini Konu Edinen Eserlere Örnekler
  • Cumhuriyet Dönemi'nin önemli romancılarından Reşat Nuri Güntekin'in yakın zamanda televizyon dizisi olarak da uyarlanan ünlü Çalıkuşu romanında idealist bir öğretmen olan Feride'nin hikayesi anlatılmıştır. Roman yayımlandıktan kısa bir süre sonra İstanbul’da yüzlerce genç kız, Anadolu’ya öğretmen olarak gitmek için yetkililere başvurmuştur. Hatta bu karakter toplum tarafından o kadar sevilmiştir ki  anneler ve babalar çocuklarına bu ismi vermeye başlamışlardır.
  • Vatan şairi olarak bilinen Tanzimat sanatçısı Namık Kemal, Osmanlı – Rus Savaşları’nda büyük bir mücadeleye tanık olan Silistre Kalesi ile ilgili 19 . yüzyılda Vatan yahut Silistre adlı bir oyun yazmıştır. Bu oyun İstanbul’da birçok kez sahnelenmiştir. Halk, oyundan o kadar etkilenmiştir ki geceleri binlerce insan fener alayları düzenleyerek yürüyüş yapmıştır.
  • Bir diğer örnek de dünya edebiyatından... Zenginlerin ikiyüzlülüğünü ve yoksulluğun insan ruhunda açtığı derin yaraları, son derece etkileyici bir üslupla anlatan Oliver Twist, dönemin Londra yaşamından yola çıkarak toplumsal eleştiriye yönelmiştir. Ünlü İngiliz romancının bu romanından sonra Londra'da çocuk haklarıyla ilgili çalışmalar yapılmıştır. edebiyatfatihi.net

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar