Yakup Kadri Panorama Romanının Konusu, Özeti, Kişileri, Yer ve Zaman, İncelemesi

www.edebiyatfatihi.net 


Roman ve hikayeleriyle Türk toplumunun Tanzimat'tan bu yana geçirdiği değişimleri anlatan önemli romancımız Yakup Kadri Ankara romanında yeni kurulan Ankara'nın durumunu anlatmış, Cumhuriyet yıllarında yanlış yorumlanan yeniliklerin bu yorumu yapanların ne denli gülünç duruma düştüklerini gözler önüne sermiştir.

 Yakup Kadri'nin Panorama adlı romanı ise bir bakıma Ankara romanının devamı niteliğindedir.

Panorama Romanının Konusu ve Karakterleri:

Konusu:  Yakup Kadri "Panorama"da ise 1923-1952 yılları konu edinir.. .Yazar bu kitabında çok partili döneme geçişin çeşitli özeliklerini ve devrim heyecanının sönüşünü anlatıyor.

Önemli Karakterleri: 

Cumhuriyet Türkiye'sinde devrimlerle birlikte sürdürülmek istenen toplum yaşamını, ekonomik, siyasal, sanatsal, kültürel ve her türlü politika koşullarında çeşitli görünümleriyle, örneğin milletvekili Neşet Sabit, yerli zengin Mansurzade Hüseyin, Banka İdare Meclisi Reisi Servet Bey, kızı sinema delisi Sevim, at yarışı meraklısı oğlu Nedim, Şapka Kanunu'na karşı eve kapanan, haksız kazançla işlerini yürüten Hacı Emin Efendi, Lüksçü Vali diye tanınan, haklın toplumsal yaşamını çağdaşlaştırmak isteyen Vali İhsan Turan Bey, gençlerin belediye başkanı yapmak istedikleri idealist Dr. Namık Ahmet, kasaba zengini Yanyalı Fazlı Bey romanın en önemli kişileridir. 

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar