Nazım Hikmet ile 3.5 Yıl/Orhan Kemal

Beyza DALAR

1940 yılında Bursa Cezaevi'nde Nazım Hikmet ile tanışan, tanışmakla kalmayıp onunla ahbap olan ve bütün bunları yaşadığı 3.5 yılı anlatan Orhan Kemal, mükemmel bir üslup sergiliyor. O zamanların stresli, kasvetli havasına rağmen, cezaevi koridorlarında can bulan Nazım Hikmet ve Orhan Kemal dostluğunu adeta kendi içinizde hissediyorsunuz.

Orhan Kemal Bursa Cezaevi'nde mahkumiyetinin bitmesini beklerken cezaevine Nazım Hikmet'in geleceği haberini alıyor ve 'Üstad' dediği Nazım Hikmet'in geleceği günü iple çekiyor. Ceza evine gelen Nazım Hikmet'in karşısına büyük bir heyecanla çıkan Orhan Kemal arkadaşlarının heves ettirmesiyle şiirlerini Nazım Hikmet'e sunuyor ve hiç de beklediği gibi bir tepki alamıyor. Orhan Kemal'in şiirlerini pek beğenmeyen Nazım Hikmet onu sert bir şekilde eleştiriyor. Bunun üzerine Nazım Hikmet ona şiir dersleri vermeye başlıyor. Dersleri devam ederken bir gün Orhan Kemal'in düz yazılarını okuyan Nazım Hikmet, Orhan Kemal'i düz yazı yazmaya teşvik ediyor ve Orhan Kemal karşımıza usta bir yazar olarak çıkıyor.

Nazım Hikmet'in karakterini okuyoruz bir nev'i bu anı kitabında. Olaylar karşısında verdiği tepkiler, duygu çatışmaları ve en önemlisi Memleketimden İnsan Manzaraları adlı şiir kitabına ilham olan mahkumları tanıyoruz. Bu hoş kitap gerçekten de insanı o cezaevi yıllarına götürüyor. Bir kurgu olmamasına rağmen, beni çoğu kurgu kitabından daha etkiledi. Çok samimi, etkileyici ve sürükleyici olan bu güzel anı kitabını hepinize tavsiye ediyorum.

Beyza DALAR/www.edebiyatfatihi.net

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar