Zamanın Nasıl Geçtiğini Anlamadan Okuyacağınız 10 Kitap Önerisi

edebiyatfatihi.net ÖZEL 

Bu aralar ne okusam diye düşünüyorsanız,  blog editörlerimizin seçtiği kitaplar size iyi bir öneri sunabilir.  Öneri listemizde seçki kitaplarla ilgili kısa bilgi notlarına ve editörlerimizin görüşlerine de yer verdik. Keyifli okumalar dileriz...




        Kitapta Murathan Mungan'ın edebiyatımızın seçkin on iki yazarından seçtiği on iki hikayesini ve bu hikayelerden önce yine edebiyat dünyasının tanınmış simalarının çocukluk veya ilk gençlik dönemlerinde okudukları ve kendilerini "büyüten" bu hikayelerle ilgili denemelerini de okuyoruz. Bu seçki hikaye kitabında çok etkileyici hikayeleri bulabilirsiniz...                    

2.Mustafa Kutlu-İyiler Ölmez


Mustafa Kutlu'nun 2016'da çıkan "İyiler Ölmez" adlı hikaye kitabında  bir Anadolu kentinde bir  kahvehanede yolları kesisen  dört kader ortağının hikâyesini anlatıyor. Bu dört kişiden  üçü sevda vurgunu biri de felek vurgunu yemiştir.  "Karşılıksız yapılan iyilik, merhamet" temalarını merkeze alan bu kitapta  Mustafa Kutlu, yine  son derece yalın ve sade bir üslupla  yer yer iç konuşma ve çokça diyalog tekniğinin kullanıldığı bir anlatımı tercih etmiş. 

3. Anton Çehov-Altıncı Koğuş


Son zamanların popüler kitaplarından Altıncı Koğuş, taşra kasabasında bir doktor (Andrey Yefimıç) eğitimli bir hasta (İvan Dmitriç) arasında geçen tartışmalardan oluşuyor. Kitap ilk başlarda sıkıcı gibi gelse de oldukça başarılı. Kitap olay üzerine değil de felsefe üzerine kurulu.


4. Küçük Prens// Antonie de Saint Exupery 

Küçük Prens, çocuk kitabı gibi dursa da yazar bu kitabıyla  büyüklere hitap ettiğinin üzerinde duruyor. 

Küçük Prens'in en sevdigimiz özelliği belki de durmadan soru sorması ve cevabını alana kadar da bunun peşinde koşmasıydı. Hikaye Sahra Çölü'ne düşen bir pilotun, küçük prensle karşılaşması ile başlıyor. Başka bir gezegenden gelen küçük prensin diğer gezegenlerde karşılaştığı kişiler ve yaşam tarzlarına, insanların nelere önem verdiklerini bizleri aktarıyor. 



5. Sabahattin Ali-Sırça Köşk

Sabahatin Ali’ye ait olan  Sırça Köşk'te  on üç öykü, dört masal bulunuyor. Kitaba ismini veren Sırça Köşk ise bir masal. Bu masalda yanlış kişilere inanmanın ve sorgulamadan güvenmenin verdiği zarar işleniyor. 

6. Murathan Mungan/ Tren Geçti

Tren Geçti çeşitli yazarların  trende geçen öykülerini içeren bir Murathan Mungan seçkisi... Murathan Mungan "Vagonlar" başlıklı önsözünde trenin tarihi gelişiminden ve  bu kitabı neden derlediğinden  bahsetmiş. "Neden tren, trenler?" sorusuna ise hepimizin hatıralarının bir yerinden gelip geçen trenler yok mudur? Ömrümüzün çeşitli zamanlarına yayılmış birkaç tren yolculuğu anısı" cevabını vermiş. Çok da iyi yapmış bence...Sizi bilmem de ben tren yolculuğunu pek severim.

Tren Geçti hikaye kitabında Oğuz Atay, Ahmet Hamdi Tanpınar, Sait Faik, Sabahattin Ali, Afif Yesari, Umran Nazif, Bekir Sıtkı Kunt, Leyla Erbil, Mustafa Kutlu, Oktay Akbal, Tomris Uyar, Hasan Ali Toptaş gibi pek çok önemli yazarın tren odaklı öyküleri yer alıyor. 



7. Reşat Nuri Güntekin/Anadolu Notları

Reşat Nuri'nin bu kitabıyla ünlü yazarımızın yaşadığı dönemdeki Anadolu'ya nostaljik bir geziye çıkabilirsiniz...Yazar, MEB müfettişliği sırasında, uzun yıllar boyu Anadolu’da yaptığı gezilerin sağladığı gözlemlerinden bir bölümünü bu kitapta toplamıştır.


8. Zafer Algöz/ Haşırt Dı Bilekbord

Oyunculuğunu çok beğendiğim Zafer Algöz'ün Kemal Sunal'dan Sadri Alışık'a Cem Yılmaz'dan Öztürk Serengil'e kadar pek çok ünlü oyuncuyla setlerde, tiyatro sahnesinde ve dost meclislerinde yaşadıklarını ve oyuncu arkadaşlarından duyduklarını anlattığı İnkılap Yayınları'ndan çıkan "Haşırt Dı Bilekbord" adlı kitabı keyifli bir anı kitabı...


9. Stefan Zweig /Geçmişe Yolculuk

Geçmişe Yolculuk, zamana, mekana ve değişen koşullara direnen yasak ve tutkulu bir aşkın hikayesi. Bu tarz kitaplardan hoşlanıyorsanız tavsiye ederiz.



Kördüğüm, okurken beyninizdeki bütün pencereleri sonuna kadar açmanızı sağlayacak gözünüzdeki tüm perdeleri kaldırmanızı gerektiren bir kitap. Diyaloğu bol, karmaşık bir hikayenin başından beri düğümün nasıl çözüleceğini merak ettirdiği için bir solukta okunabilecek romanlardan.

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar