Sabahattin Ali /Sırça Köşk

Beyza DALAR

“Sakın tepenize bir sırça köşk kurmayınız. Ama günün birinde nasılsa böyle bir sırça köşk kurulursa , onun yıkılmaz, devrilmez, bir şey olduğunu sanmayın. En heybetlisini tuzla buz etmek için üç beş kelle fırlatmak yeter.”

En ama en çok sevdiğim ve kalemine büyük bir hayranlık duyduğum Sabahatin Ali’nin kitabı olan Sırça Köşk'te  on üç öykü, dört masal bulunuyor. Portakal isimli hikaye, kitabın ilk hikayesi. Bu hikayeyi Bir Beyaz Gemi isimli diğer hikaye takip ediyor. Kitap, anlatım olarak oldukça yalın ve her okuyanda farklı bir etki bırakacak içeriğe sahip. Hemen hemen her hikayede bir ders alma, bir farkındalık yatıyor. İnsanların bilinçsiz bir şekilde yaptığı hatalarının sonuçlarına katlanmaları, bazen de elindekilerle yetinmemiş olmaları, bugünün insanının bazı sorunlarının çözümüne ışık tutuyor. 


Kitaba ismini veren Sırça Köşk ise bir masal. Bu masalda yanlış kişilere inanmanın ve sorgulamadan güvenmenin verdiği zarar işleniyor. Üç işsiz adamın “Ömürlerimizi nasıl hiçbir iş yapmadan geçirebiliriz? sorusunu  kendilerine sormaları ve bunun ardından çok çalışkan bir köye gidip köylüleri kandırmaları ile başlıyor. Daha sonra, köylülerin gerçekleri kavramasını ve kendilerini bu düzenbazlardan kurtarmalarını okuyoruz.

Samimi, gerçekçi ve öğüt verici hikaye ve masalların olduğu bu kitap; Sabahattin Ali’nin de mükemmel kalemi ile daha da dikkat çekici ve etkileyici oluyor. Herkese  tavsiye ederim efendim... Başka bir kitap yolculuğumda görüşmek üzere...

Beyza DALAR

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar