Vişne Bahçesi/ Anton Çehov 

Büşra Topal

Anton Çehov’a ait Vişne Bahçesi adlı kitabın popüler olmasının yanında çok sevilmediğini gördüm bunun sebeplerinden biri de kitabın tiyatro metni içermesinden. Vişne Bahçesi kitabını diğer kitaplardan farklı değerlendirmek gerekiyor. Anton Çehov’un diğer kitapları romanken Vişne Bahçesi bir tiyatro metni bu yüzden okuyucuya olay örgüsü karmaşık geliyor.

 Kısacası kitapta karakter fazla olduğu için her yeni cümlede bu kimdi diye kitabın başına tekrar tekrar döndüğüm oldu karakter isimleri kitabı karmaşık gibi gösterse de bir gecede okuyup bitirdiğim bir kitap oldu Vişne Bahçesi.

Rusya’da 19.yy ortalarında toprak köleliği kaldırılmış, burjuvazi yükselişe geçmiştir. Konu toprak sahibi bir ailenin ekonomik durumlarından dolayı vişne bahçesini satıp satmamaları arasında gidip gelen bir konuda anlatılıyor. Kitap daha doğrusu oyun Madam Ranevkaya’nın sürekli borçlanan ve içkiden ölen kocasını kaybettikten sonra, bir adama aşık olarak aynı dönemde yedi yaşındaki oğlunu nehirde kaybetmesi sonrasında yaşadığı üzüntüden kaçmak için yurdunu terk etmesi ve beş yıl sonunda çocukluğunu yaşadığı aile çiftiliğine dönmesi ile başlıyor.

İçinde vişne bahçesinin bulunduğu aile çiftliği borçlar nedeniyle satılığa çıkarılmıştır. Yeni düzen karşısında alışmaya başlayan aile geçmişlerini, vişne bahçesini, aile çiftliğini kurtarmak için hiçbir şey yapmazlar. Üstelik borçlarını ödeyemeyen, yok yere paralar harcayan aile köşk çalışanlarının bile karınlarını doyuramadığı halde büyük gösterişli toplantılar düzenler. Gün geçtikçe borçlarına rağmen para kazanmayıp, daha çok borçlanmaya sürüklerler kendilerini.

Anton Çehov, bu yapıtını “komedi ve fars” olarak vurgulasada oyun trajedinin ötesine pek de geçememiş. Romanlardan, hikayelerden kaçıp bir farklılık arıyorsanız kitaba bir şans verebilirsiniz.

Büşra TOPAL


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar