25 Mar 2018

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, Biryay Yayınları, Sayfa 258-260

Reklamlar

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, Biryay Yayınları, Sayfa 258-260 
Sayfa 258

1. “Kelebek gibi uçarım, arı gibi sokarım” sözüyle Muhammed Ali Clay ne anlatmak istemiştir?

Cevap:
Muhammet Ali bu sözüyle estetik olduğu kadar çok güçlü olduğunu ölümcül yumruklarıyla rakibi alt edebileceğini anlatmak istiyor.

2. Martin Luther King’in “İnsanlar genellikle birbirlerinden nefret ederler çünkü birbirlerinden korkarlar; birbirlerinden korkarlar çünkü birbirlerini tanımazlar; birbirlerini tanımazlar çünkü iletişim kurmazlar; iletişim kurmazlar çünkü sınıflara ayrılmışlardır.” sözünden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.

Cevap: En büyük iletişim eksikliğinin insanlar arasındaki sınıfsal ayrımcılıktan kaynaklandığını  söylüyor. 

Sayfa 260

• Metin Soruları

1. Bu metni 5N1K kuralına göre aşağıdaki tabloda değerlendiriniz.
NE: Muhammed Ali'nin hayatını kaybetmesi
KİM/KİMİ: Efsanevi boksör Muhammed Ali
NEREDE: Kaldırıldığı hastanede
NE ZAMAN: Haziran 2016'da
NASIL: Uzun bir süredir Parkinson hastalığı ile mücadele ederken
NİÇİN:  Solunum yetmezliği nedeniyle

2. Metindeki ters piramit öğelerini aşağıya yazınız.
Cevap:

Başlık: Muhammed Ali Hayatını Kaybetti
Özetleyici Giriş: Amerikalı efsanevi boksör, eski ağır sıklet dünya şampiyonu Muhammed Ali yaşamını yitirdi
Ayrıntılar: Vefatının sebebi, hastalığı, kaç yaşında öldüğü
Geçmiş Hakkında Bilgi: Doğum yılı, kökeni, kariyer basamakları, başarıları vs...
Sonuç: Dünya boks tarihinin gelmiş geçmiş en büyük isminin 74 yaşında hayatını kaybetmesi

3. Metnin bilgi ağırlıklı mı yoksa yorum ağırlıklı mı olduğunu tespit ediniz.

Cevap:
Daha çok bilgi ağırlıklıdır.

4. Metnin video gibi bir görselle desteklenmesinin metne katkısını açıklayınız.

Cevap: 
Bunlar, haberin daha iyi anlaşılması sağlar, haberi  ilgi çekici hale getirir.

5. Muhammed Ali’nin maddi sıkıntılar çekmesine sebep olan olaylar nelerdir? Açıklayınız.

Cevap: 
Vietnam savaşına gitmediği için 5 yıl hapis ve 10 bin dolar para cezasına çarptırılmış, 
lisansı ve pasaportu elinden alınınca dava süresince maddi sıkıntılar yaşamıştır. 

6. Muhammed Ali’nin yeniden ringlere dönmesi, yenilmesi ve sonra tekrar birinci olması neye bağlıdır?

Cevap:
Azmine, çalışmasına...

7. Metinde video gibi görsellerin kullanılmasının habere katkısı nedir?

Cevap:
Video ve fotoğraf haber içeriğini zenginleştirir. Haber hakkında daha detaylı ve somut bilgi edinmeyi sağlar

edebiyatfatihi.net

Eleştirel Okuma
Nevzat Yalçıntaş, Muhammed Ali’yle Londra’da buluşma hikâyesini şöyle anlatır: “İslam Ensitüsü’n-den Ali’ye eşlik etmem istendi. Aradım otelin adresini verdi. Pazartesi sabah 10.00 gibi buluşalım dedi. Ben kendimi tarif edeyim sonra resepsiyonda buluşuruz dedim. Muhammed Ali ben de ‘kendimi tanıtayım’ dedi. Yok dedim seni tanıyorum. Sözleştik gittim. Baktım resepsiyona ordalar. Kendisini derhal tanıdım. Yanında diğer boksörler de var, biri kardeşiydi. Beni görünce bana doğru yürüdü. Selam verdim. ‘Aleyküm selam’ yanıtını verdi. El sıkıştık ve birbirimize sarıldık. Sarıldık ama Ali beni bırakmıyor. Benden genç. Ben o sırada 31-32 yaşındayım o da 25 yaşlarında. Neyse birbirimizi bıraktık ama gözlerinden damla damla yaş akıyor. Dedim aziz kardeşim niye ağlıyorsun bir hata mı yaptım. ‘Yok’ dedi hiçbir hata yapmadın. Peki bu gözyaşları dedim. “Bana bugüne kadar sarılan ilk beyaz sensin, dedi”.

1. Muhammed Ali’nin ilk kez böyle bir yaklaşım görmesinin nedeni nedir? insanların renkleri, dilleri, dinleri ve ırkları nedeniyle ayrımcılık görmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cevap:
Amerika'da o zamanlar siyahi insanların  ötekileştirilmesi,  ırkçılığa maruz kalmalarıdır. İnsanların renkleri, dilleri, dinleri ve ırkları nedeniyle ayrımcılık görmesi büyük bir utanç  ve insanlık onuruna  sığmayan bir durumdur. Malcolm X'in dediği gibi "Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır."
2. İnternet haber metinlerini ve gazete haber metinlerini ulaşabileceği kitle-zamanlama-görsel-metin içeriği açısından karşılaştırınız.

Cevap:
 İnternet haberleri dünyanın her yerindeki insana ulaşabilir, gazetenin ulaşabileceği kitle sınırlıdır. İnternet haberleri gazetedeki haberlere göre çok  hızlı, güncel ve anlıktır. Gazetede bir önceki günün haberini okursunuz, internette anlık tüm gelişmeleri  tüm sıcağı sıcağına okuyabilirsiniz.. İnternet haberleri gazete haberlerine göre görsel yönden çok zengindir. Bir haberle ilgili onlarca fotoğraf "galeri" şeklinde sunulabilir.  İnternet haberlerinde haberin videosunu da izleyebilirsiniz, ama gazete haberinde bu, tabii ki mümkün değildir.

3. İnternet haberlerini ve gazete haberlerini dil, içerik ve yöntem bakımından karşılaştırınız.

Cevap:
Gazete haberlerinde internet haberlerine daha resmi bir dil kullanılır. İnternet haberlerinde konuşma dili kullanılır. 
 İnternet haberleri hem göze hem kulağa seslenir, yani gazete haberine göre görsel ve işitsel olarak daha zengindir.
Teknolojik olarak gazete, baskı teknolojisinin ürünü iken, İnternet ve televizyon elektronik teknolojinin ürünleridir.
www.edebiyatfatihi.net

Artikel Terkait

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

▅ ▆ ▇ █ Öne Çıkanlar