Kazuo Ishiguro Günden Kalanlar (The Remains Of The Day) Romanının Konusu, Özeti ve İncelemesi 


Fatih Kutay/edebiyatfatihi.net

Doğrusunu söylemek gerekirse 2017 Nobel Edebiyat Ödülü'nü almadan önce  Japon asıllı İngiliz yazar Kazuo Ishiguro'yu tanımıyordum. Nobel edebiyat ödülünü aldıktan sonra geniş çevreler tanınan Ishiguro'nun önce "Beni Asla Bırakma" romanını ve sonrasında da "Günden Kalanlar" romanını okudum.

Romanı okuduktan sonra 1993 yılında James Ivory yönetmenliğinde  beyaz perdeye uyarlanan filmini de izledim, romanı gibi filmi de çok beğendim. Filmde Anthony Hopkins ve Emma Thompson'ın başrolü paylaştıklarını da belirteyim... Anthony Hopkins'in performansı müthişti.

Romanın konusu ve kısa özeti şöyle... 

Roman kahramanı James Stevens İngiltere'de oldukça nüfuzlu bir yeri olan Lord Darlington'ın malikanesinde çalışan başuşaktır. Stevens,  hayatının en verimli çağını Lordu'na en iyi şekilde hizmet etmek için adamış müthiş prensipli ve bir uşakta olması gereken en onemli özellik olan 'vakar' sahibi bir insandır. Aşırı titiz ve sıkı disiplinlidir.  İşine öyle bağımlıdır ki aynı malikanede yine hizmetçi olan yaşlı babasının  ölümü bile o anda malikanede verilen ve cok nüfuzlu insanların katıldığı  yemekte vazifesini  aksatmasına izin vermez. Hizmetinde bulunduğu lorduna her halükarda bağlıdır,  ilerleyen zamanlarda basında "hain" ilan edilen Lordu hakkında hiçbir koşulda olumsuz düşünmez.

www.edebiyatfatihi.net



Lord Darlington malikasinde pek çok hizmetçi çalışmaktadır. Bunlardan biri de evin müdiresi Miss Kenton'dır. Miss Kenton ince ruhlu, işini iyi bilen merhametli ve ince ruhliu zarif bir kadındır. Ömrünü birilerine hizmet etmeye adayan başuşak James Stevens zaman geçtikce Bayan Kenton'a karşı sıcak duygular hissetse de bunu bir türlü açığa çıkaramaz. Bayan Kenton başuşak Stevens karşı boş olmasa da daha sonra başka bir adamla evlenerek malikanede ayrılır.

Romandaki olaylar II.Dünya Savaşı öncesini çalkantılı İngilteresi'nde meydana geliyor. "Birkaç gündür aklımı kurcalayıp duran geziyi gerçekleştirme olasılığım gitgide artıyor" cümlesiyle başlayan roman James Stevens'ın malikanenin Amerikalı yeni sahibinden izin alıp onun Ford'uyla yola çıkmasını ve yolculuk esnasında malikanesindeki anılarını hatırlamasıyla devam ediyor. Olaylar kahramanın ağzından aktarılıyor. edebiyatfatihi.net



Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar