Felsefe-i Zenan
Bu yazımızda blog takipçimiz Ahmet Faruk'un gönderdiği kitap incelemesine yer verdik. Ahmet Mithat'ın çok bilinmeyen kitabı Felsefe-i Zenan adlı romanıyla  ilgili inceleme yazısını aşağıda bulabilirsiniz...

Felsefe-i Zenan (Kadınların Felsefesi)

Yazarı: Ahmet Mithat Efendi
Sayfa Sayısı: 55
Yayınevi: Sel*

KİTAP HAKKINDA GENEL BİLGİ:

Kitap Hicri 1292 (1875) yılında yayınlanmıştır. Bu kitapla ilgili şu önemli özellikleriyle dikkat çekmektedir:

1.Mektuplaşma tarzının kullanıldığı ilk kitap olması.
2.Açıktan açığa kadın haklarını savunan ilk kitap olması.

Ahmet Mithat Efendi yaşadığı dönemde "yazı makinası " adıyla anılan ve tüm birikimini halkı bilinçlendirmek için kullanan bir yazardır.Ahmet Mithat Efendi Felsefe-i Zenan adlı eserinde Fazıla Hanım ve yetiştirdiği iki kızın üzerinden olayları anlatır.Romanın şahıs kadrosu özellikleri şöyle:

ŞAHIS KADROSU ve ÖZELLİKLERİ:

Fazıla Hanım: Pederi Bedrettin Efendi'den birçok konuda ders almış ve kendisini yetiştirmeyi başarmış birisidir. Sürekli okur ve araştırır. Erkeklerden ve evlenmekten nefret eder.Evlatlık aldığı iki kızı da böyle yetiştirir.Çok geçmeden vefat eder.

Akile Hanım: Küçük yaşında annesi ve babasını kaybetmiştir,soylu bir aileden gelir. Ayasofya kütüphanecisi tarafından Fazıla Hanım'a arkadaş olsun diye getirilmiştir.Fazıla Hanımın engin bilgi kültüründen yararlanır erkek ve evlenme düşmanı olur.Sürekli olarak kendini geliştirir.

Zekiye Hanım:
Akile Hanımdan sonra geldiği için derslerde geri kalmış daha sonra ona yetişmiştir. Okuyan araştıran birisidir. İlk başlarda evlenme karşıtı olsa da daha sonra Halep'te evlenir ve bu onun sonu olur.

Kamile Hanım: Kızların komşusudur. Oldukça yaşlı birisidir.

KISA ÖZETİ:

www.edebiyatfatihi.net

Muhsin Paşa Halep'e vali olur. Kendi çocuklarını eğitmek istediğinden Zekiye'ye Halep'e gelmesini teklif eder. Zekiye biraz düşündükten sonra teklifi kabul eder ve mektuplaşmalar burada başlar. 
Çok geçmeden Zekiye Hanım Muhsin Paşa'nın katibi Sıtkı Efendi'yle yakınlaşmaya başlar. Bu olayı mektuplarında bahseden Zekiye Hanım'dan şüphelenmeye başlarlar ve nihayetinde Sıtkı Efendi'yle evlenir. Bu olayı öğrenen Akile Hanım kendini kaybeder. Mektuplaşmalar dört  aylığına kesilir, Akile Hanım hayırlı olsun gibisinden mektup yazıp gönderir. Bir gün iki adam Akile Hanım'ın kapısına gelirler ve Zekiye'nin hasta olduğunu kendisini son bir defa görmek istediğini söylerler. Akile Hanım biraz düşündükten sonra kabul eder ve Halep'e doğru yola çıkar.Konağa vardığında ise Zekiye çoktan ölmüştür.

Kocası Sıtkı Efendi çok güzel bir cariye olan Mah-i Taban ile kendisini aldatmıştır. Bu olayı Zekiye Hanım öğrenmiş ve çok üzülmüştür. Çok geçmeden Sıtkı Efendi Zekiye'ye şiddet uygulamaya başlamıştır. Daha fazla dayanamayan Zekiye hastalanmış çok geçmeden vefat etmiştir.

Akile Hanım olup bitenleri Muhsin Paşa'nın kızından öğrenmiştir.Kız Akile Hanımı çok sevmiş ve onla kalmasını ısrar etmiştir.Akile Hanım kabul etmemiş ve kendi küçük evinde Mutlu mesut yaşamaya devam etmiştir.

Kitap Hakkındaki Düşüncelerim:
Kitap akıcı ve sürükleyici bir üsluba sahip. 55 sayfa olan bu kısa romanı sıkılmadan okuyabilirsiniz... Ahmet Mithat Üstad'ın kadın haklarına verdiği önemi de anlayabileceğiniz bu romanı tavsiye ederim... Ahmet Faruk


Yazıya Tepkini Göster!

1 Yorumlar

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Yorum Gönderme

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar