Sosyal ve kültürel değişimin aile kurumu üzerindeki etkileri neler olabilir?

Aile, en genel anlamıyla ‘toplumun en küçük yapı taşı’ olarak tanımlanmaktadır.  Aile, bireyi ve toplumu etkileyen bir kurum olduğu gibi aynı zamanda birey ve toplumdan da etkilenen bir sosyal kurumdur. 

Sosyal ve kültürel değişimler aile kurumunu kimi zaman olumlu kimi zaman da olumsuz etkilemiştir. Örneğin 1950'lilere kadar var olan tarım toplumunda daha çok geniş aileler bulunurken 1950'lilerden sonra sanayileşmenin yaşanmasıyla yaygınlaşan kent yaşamında aile kurumunda değişimler yaşanmıştır. Günümüzde artık geniş aileler yerine daha çok çekirdek aile kavramı yaygınlaşmıştır.


Köyden kente artan göçler, kadının iş hayatına atılması,  yoksulluk, toplumsal değerler, teknoloji aile kurumunu etkileyen diğer faktörlerdir. 

Örneğin; son zamanlarda hızla değişen teknoloji aile kurumunu genel anlamıyla olumsuz etkilemiştir. Televizyon, cep telefonu, internetin yaygınlaşmasıyla aile içinde sosyal ve duygusal paylaşımlar eskiye oranla daha da azalmıştır. Bunun yanında  akrabalık bağları, komşuluk ilişkileri de maalesef azalmıştır.  

edebiyatfatihi.net


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar