Sait Faik Kumpanya Hikaye Kitabının İncelemesi


Sait Faik Abasıyanık Kriz Öyküsünün Konusu, Özeti, İncelemesi

edebiyatfatihi.net 

Türk edebiyatında hikaye denilince akla gelen ilk isimlerden biri de şüphesiz ki Sait Faik Abasıyanık'tır. Temelde "insan"ı merkeze alan hikayelerinde insan-toplum, insan-doğa ve psikolojik durumları ele alan usta öykücünün bu kez okuduğum kitabı Türkiye İş Bankası Yayınları'ndan çıkan  Kumpanya oldu...

Kumpanya  adlı hikaye kitabı üç hikayeden oluşuyor.

Kitaba adını veren ilk hikaye Kumpanya... 78 sayfadan oluşan uzun bir hikaye olan Kumpanya'da yazar, gezgin bir kumpanyası oyuncularının maceralarını anlatıyor. Bir tiyatro kumpanyası oyuncularının kumpanyaya isim arayışlarından oyunları belirlemelerine, turne için para bulma çabalarına, turneye çıkışlarına ve bu süre içinde yaşadıkları anlatılıyor.

Kitaptaki  ikinci hikaye   "Kriz" adını taşıyor... Sait Faik'in doğal ve yapmacıksız üslubunun hissedildiği hikayede oturdukları mahallede fikirlerine değer verilen emekli bir albay olan Rıza Beyin oğlu Necmi öykü kahramanı olarak karşımıza çıkıyor.  Babasıyla fikir çatışması yaşayan Necmi liseyi bitirdikten sonra üniversiteye gitmiş; ama hiçbir dersle alakadar olmamıştır. Zamanının çoğunu İstanbul sokaklarını arşınlamakla ve arkadaşlarıyla bazı mekanlarda oturup sohbet etmekle geçirir. Sonrasında ise bir sevgili bulur kendine...

 Sait Faik'in insan sevgisini işlediği güzel örneklerden biri  olan bu hikayede Sait Faik insanın her şey daha önemli olduğunu gerçeğini hikaye karakteri Necmi'nin ağzından aktarır. Necmi bir arkadaş meclisinde otururken onlara "İnsan hayatı mı daha değerlidir, yoksa ünlü bir sanat eseri mi?" ikilemini yansıtan  şu ilginç soruyu sorar: "Mesela içinde ünlü Mona Lisa tablosunun bulunduğu Louvre Müzesi yanarken alevlerin içine girseniz  Mona Lisa tablosunu mu kurtarırsınız yoksa o an orada bulunan ve size kollarını uzatan küçük bir zenci çocuğunu mu?"  Bu soruya sohbette bulunan  iki şair hiç düşünmeden Mona Lisa tablosunu diye cevap verir,  Necmi'nin tarihçi olan arkadaşı ise  çocuğu kurtaracağını söyler, sebep olarak ise "sadece insan olduğu için" der.

  Hikayenin bundan sonraki kısmında Necmi'nin içinde bulunduğu psikolojik durumdan sıyrılıp üniversitedeki derslerine yeniden rahat ve huzurla başlamasıyla son bulur.

Kitabın üçüncü hikayesi ise Gauthar Cambazhanesi adını taşıyor. Bu hikaye yazarın Fransa'nın Grenoble şehrinde yaşadığı olaylar ve yaptığı gözlemlerinden oluşuyor.

Herkes tarafından çok beğenilen Gauthar Sirk'indeki çalışan bir kız olan  İsolde'ye anlatıcının iki arkadaşı aşıktır. Bunlar Georges ve Hristo'dur. İsolde  gündüzleri Georges ile geceleri Hristo ile takılır.  Hristo'nun evlenme teklifini reddeden İsolde  Georges'u seçer.

Kitabın sonunda bir de Sabri Esat Siyavuşgil'in "Sait Faik'i Anlamak" başlığını taşıyan daha önce Varlık Yayınları'ndan çıkan Bütün Eserleri, 1-2 Semaver/Kumpanya adlı kitabın giriş yazısı da bulunuyor.




Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar