24 Mar 2018

10.sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Cevapları, 2017-2018, Sayfa 256-257

Reklamlar

10.sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Cevapları, 2017-2018, Sayfa 256-257

SAYFA 256

3. METİN: Güncel Gazete Haberleri

Metne Hazırlık


1. TÜBİTAK hakkında neler bilmektesiniz? Açıklayınız.
Cevap: TÜBİTAK hakkında kısa bilgiler için tıkla

2. Bilim adamı tabiri yerine bilim insanı ifadesi kullanılmasını nasıl karşılıyorsunuz? Tartışınız.

Cevap: Çok doğru bir ifade olduğunu düşünüyorum. Günümüzde sadece erkekler değil pek çok  kadın da bilimsel alanda başarılı çalışmalar yapıyor. Bu yüzden hem kadın hem de erkeği karşılayan "bilim insanı" ifadesi daha doğru...

SAYFA 257

Metin Soruları

1. “Yanlış Alarm Hayatı Felç Etti” haber metnini 5N1K kuralına göre aşağıdaki tabloda değerlendiriniz.

Cevap:

NE:
Yanlış alarmın Japonya’da hayatı felç etmesi
KİM/KİMİ: Japonya’daki 40 milyon kişiyi
NEREDE: Japonya
NE ZAMAN: 9.1 şiddetinde deprem olacağı alarmının verildiğinde
NASIL: Halkın güvenli alanlara sığınrak beklemeye başlamasıyla
NİÇİN: Yanlış deprem alarmından dolayı

2. “Vergi affı KOBİ’lere can simidi olacak” haber metinindeki ters piramit öğelerini aşağıya yazınız.
Cevap:

Başlık:
Vergi affı KOBİ’lere can simidi olacak
Özetleyici Giriş: Türk Girişim ve İş Dünyası  Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu'nun sözleri
Ayrıntılar: Türk Girişim ve İş Dünyası  Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu'nun vergi affıyla ilgili açıkmaları
Geçmiş Hakkında Bilgi: Vergi borçları
Sonuç: Vergi affıyla KOBİ'lerin rahat bir nefes alacağı

3. “Meksika’da Yanardağ Uyandı” haber metininde kullanılan görsel, metnin doğruluğuna katkı sağlıyor mu? Açıklayınız.

Cevap:
Yanardağın püskürtme esnasında çekilen fotoğrafı  tabii ki metnin doğruluğuna katkı sağlıyor.

4. Okuduğunuz haber metinlerinin üslubunu değerlendiriniz.

Cevap:
Haber metinlerinde açık, sade, yalın, tarafsız bir dil ve üslup kullanılmıştır. Metinlerdeki dil göndergesel işlevdedir. edebiyatfatihi.net

Eleştirel Okuma


1. Okuduğunuz haber metinlerindeki dille sanat metinlerindeki dili karşılaştırarak değerlendiriniz.

Cevap:
Haber metinlerinde açık, akıcı, yalın ve duru bir dil kullanılır. Yan ve mecaz anlamlara yer verilmez. Sanat metinleri ise çok anlamlıdır, yan ve mecaz anlamlı kelimeler sıkça kullanılır,  çağırışıma açıktır. Süslü ve sanatlı ifadelere yer verilir.

2. “Yanlış Alarm Hayatı Felç Etti” haber metninde geçen olay ülkemizde olsaydı ne tür tepkiler verilirdi? Tartışınız.

Cevap: Deprem konusunda maalesef Japonya kadar bilinçli ve eğitimli olmadığımız için çok daha büyük panik ve kargaşa yaşanabilirdi.



Artikel Terkait

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

▅ ▆ ▇ █ Öne Çıkanlar