23 Ara 2017

10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Cevapları,2017-2018, Sayfa 148-149

Reklamlar

UYARI: BU VE DİĞER HİÇBİR İÇERİĞİMİZİN AYNEN VEYA DEĞİŞTİRİLEREK HİÇBİR YERDE YAYINLANMASINA KESİNLİKLE İZNİMİZ YOKTUR.

10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Cevapları,2017-2018, Sayfa 148-149

SAYFA 148

1. METİN: Dilekçe (İstek Dilekçesi)

Metne Hazırlık


1. Resmi kurumlardan daha önce bir talebiniz oldu mu? Talebinizi nasıl ilettiniz? Anlatınız.
2. Arzuhâlci deyince ne anlıyorsunuz? Tartışınız.

Cevap:Arzuhalci para karşılığında dilekçe, mektup ve benzeri şeyler yazan kimseye verilen addır.

Metni Anlama ve Çözümleme
• Metin Soruları


1. Dilekçede anlatım nasıl bir sıra izlemiştir? Dil hangi işleviyle kullanılmıştır?

Cevap:
Tarih-başlık(dilekçenin yazıldığı kurum)-yazılış amacı-saygı ibaresi-imza-ad-soyad-adres şeklide bir sıra izlenmiş. Dil göndergesel işlevde ve alıcıyı harekete geçirme işlevinde kullanılmıştır.

2. Dilekçeler istek, izin, şikâyet, bilgi amaçlı yazılabilir. Yukarıdaki dilekçe hangi amaçla yazılmıştır?



Cevap:
Verilen dilekçe istek amacıyla yazılmıştır.

3. Dilekçede olması gereken ana unsurlar bakımından bu metni değerlendiriniz.
Cevap:
Dilekçede olması gereken ana unsurlar verilen dilekçe metninde yer almıştır.

Eleştirel Okuma

1. Dilekçelerin yazılı olarak alınmasının nedeni nedir? Açıklayınız.
Cevap:
Dilekçenin kayıt altına alınması, işleme konması ve resmiyet kazanması için...

2. Günümüzde dilekçelerin veya taleplerin farklı şekillerde alınma yöntemleri var mıdır? Açıklayınız.
Cevap:
Vardır, günümüzde  internet üzerinden de dilekçenin alınma yöntemleri vardır.

SAYFA 149

2. METİN: 
Dilekçe (Şikâyet Dilekçesi)
Metne Hazırlık

1. İnternetten hiç alışveriş yaptınız mı? Nelere dikkat ettiniz? Açıklayınız.
Cevap:
İnternet alışveriş yapılırken gerekli güvenlik önlemlerini taşıyan bilinen ve güvenilir bir alışveriş sitesini kullanmalıyız.
İnternetten alışveriş yaparken ürünü alacağınız e-ticaret sitesinin SSL sertifikası olup olmadığına dikkat etmeliyiz. Bu sertifikaya sahip bir siteden alışveriş yaptığınızda kredi kartı bilgileriniz özel bir şifreleme sistemi ile doğrudan bankanıza aktarılır .
Bizden  kredi kartı şifremizi  talep eden alışveriş sitelerinden uzak durmanız gerekir.

2. Şikâyetin amacı ne olmalıdır? Tartışınız.
Cevap:
Şikayetin amacı sorunun çözülmesi olmalıdır.

3. Tüketici olarak haklarınız nelerdir? Tüketicinin Korunması Kanunu hakkında neler bilmektesiniz?
Cevap:
Aldığımız bir ürünü satın aldıktan sonra değiştirme hakkına sahibiz Ancak burada dikkat edilen önemli hususlardan birincisi aldığınız ürünü kullanmamak, ikincisi ürün iade süresini geçirmemek olacaktır.
Satın aldığımız ürünlerde bize  sunulan içeriklerin tümünün ürünümüzde bulunmasını isteme hakkına sahibiz.
Aldığımız üründe hiçbir ayıp bulunmaması gerekir.

Metni Anlama ve Çözümleme

• Metin Soruları

1. Dilekçeyi dil ve anlatım bakımından değerlendiriniz.
Cevap:
Açık, sade, anlaşılır bil dil kullanılmıştır.

2. Dilekçenin yazım amacı nedir?
Cevap:
Dilekçenin yazım amacı ayıplı malın firmaya iadesini  ve bedelinin ödenmesini istemektir.

3. Metinde örtük bir ifade olan “ayıplı mal” kavramı ne anlama gelmektedir? Açıklayınız.
Cevap:
Ayıplı mal bir ürün veya hizmetin  tanıtılanın dışında eksik veya aykırı bir durumda olmasına denir. Metindeki ayıplı mal yeni alınmasına rağmen çalışmayan bozuk bir üründür.

Eleştirel Okuma

1. İncelediğiniz dilekçede konu ve istek, kısa ve özlü bir şekilde anlatılabilmiş midir? Dilekçelerde konu ve isteğin kısa ve özlü anlatılması niçin önemlidir? Düşüncelerinizi açıklayınız.
Cevap:
Evet konu ve istek kısa ve özlü bir şekilde anlatılabilmiştir. Dilekçeler resmi bir nitelik taşıdığından ve  amacı bir isteği veya şikayeti bildirmek olduğu için anlatılmak istenenin açık, kısa ve özlü olması gerekir. 

2. İnsanların yasal sorumlulukları ve sınırlılıklarını bilmeleri onlara ne tür kolaylıklar sağlar? Tartışınız.
Cevap:
İnsanlar yasal sorumluluklarını ve sınırlılıklarını bilirlerse haklarını koruyabilirler...

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

2 yorum

150. sayfanın cevapları yok bilginize...

Sorun giderildi, 150.sayfadan itibaren cevapları bir sonraki sayfada verildi...

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

▅ ▆ ▇ █ Öne Çıkanlar