2 May 2015

9.sınıf edebiyat Ekoyay yayınları cevapları SAYFA 167 (ilk kez burada)

Reklamlar

9.sınıf edebiyat Ekoyay Yayınları cevapları
SAYFA 167

1.  “Ruhumu Geriye Ver” adlı metinde yazarın eleştirdiği düşünce ve olaylar nelerdir? Metin­den hareketle eserin yazıldığı dönemin hâkim zihniyeti hakkında çıkarımlarda bulununuz.
Metinde yazarın eleştirdiği düşünce Türk kültürünün yabancı etkilerin tesiriyle milli ruhunu kaybetmeye başlaması, yabancı kültürlerden alınan unsurların milli ruhun özünü bozmasıdır.Dönemin hakim zihniyeti Türk kültürünün çok fazla yabancı etkilere açık olması ve milli ruhun bozulmasıdır.

1.  Etkinlik: Metindeki hangi kelime, kelime grupları ve cümleler yazarın zihniyetini yansıt­maktadır? Zihniyetle ilgili bu ifadelere dayalı olarak yapacağınız dönemin sosyal, siyasal ve kül­türel durumu hakkındaki çıkarımlarınızı aşağıda boş bırakılan noktalı yerlere yazınız.

2. Metinde yazarın, dönemin kültür ve sanat hayatıyla ilişkisini belirleyen hangi ipuçları var­dır? Tahtaya maddeler hâlinde yazınız.
  • Metnin başlığı : RUHUMU GERİYE VER
  • Milli ruhu arama
  • Türk ruhuna, diline, sanat ve edebiyatına, hassasiyet ve muaşeretine evvela Arap ve Fars, daha sonraları da Fransız, Alman, İngiliz, İtalyan tesirleri, asli cevheri bozacak ve kaybet­tirecek derecede karıştı.
  • Bugün de Amerikan tesiri.
  • Bize de yabancı medeniyetler dokundu
  • Milliyetçilik şaha kalkmalıdır ve her Türk, Garpçı ve medeniyetçi olduğu kadar hatta ve daha fazla milliyetçi, ruhçu ve maneviyatçı olmalıdır.
  • www.edebiyatfatihi.net YAZI KAYNAĞI
1.  Etkinlik: Metinde yer alan“Türk ruhuna, diline, sanat ve edebiyatına, hassasiyet ve muaşe­retine evvela Arap ve Fars, daha sonraları da Fransız, Alman, İngiliz, İtalyan tesirleri, asli cevheri bozacak ve kaybettirecek derecede karıştı. Bugün de Amerikan tesiri.” ifadesinden hareketle aşağıdaki soruları cevaplayınız.
a)  Türklerin farklı kültürlerden bu kadar çok etkilenmelerinin sebebi ne olabilir?
Coğrafi konumunun etkisi olabilir, diğer medeniyetlere göre daha az gelişmiş olması olabilir.
b)  Türk edebiyatının dönemlerini dikkate alarak farklı kültürlerle etkileşimin edebiyatımızı nasıl etkilediğini açıklayınız.

2.  “Ruhumu Geriye Ver” adlı metinde yazar, düşüncesini kuvvetlendirmek amacıyla “Dr. Faust'un Hayatı ve Ölümü” isimli eserden kısa bir alıntı yapmıştır. Bu alıntıyla ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız. Bu alıntının metnin ifade gücüne katkısını sözlü olarak ifade ediniz.
Yazarın alıntısı metnin inandırıcılığını ve etkileyiciliğini arttırmıştır.

DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!