16 Eki 2014

9.SINIF EDEBİYAT EKOYAY CEVAPLARI SAYFA 57

Reklamlar

SAYFA 57

1.Etkinlik: Sınıf öğrencileri arasında iki grup oluşturunuz, grupları oluşturan öğrenciler olarak “Kaldırımlar” şiirini nesre çeviriniz. Kaldırımlar şiirinin nesir biçimiyle şiiri ahenk bakımından kar­şılaştırınız. Ulaşılan sonuçları tahtaya yazınız.
ÖRNEK: Şiirden seçilmiş bir birim düz yazıya aktarılmıştır.
İçimde damla damla bir korku birikiyor; her sokak başını devler kesmiş sanıyorum.  Camlarını üstüme, hep simsiyah, dikiyor. Evler gözüne mil çekilmiş bir âmâ gibidir.
     Nazım şeklindeki formatta ahenk unsurları göze çarpmaktadır. Bu ahenk unsurları şiirde bir estetik olgu oluşturmakta şiirdeki duyguların okuyucuya aktarılmasında bir araç görevi üstlenmektedir.
2-Etkinlik: “Kaldırımlar” adlı şiiri, dörtlüklerinin yerlerini değiştirerek şiirin anlamini bozma­yacak şekilde okuyunuz. Okurken bazı kelimelerin yerlerini değiştiriniz, bazılarının da yerine eş anlamlılarını kullanınız. Ortaya çıkan yeni metinde ses örgüsünün bu değişikliklerden nasıl etki­lendiğini belirtiniz.
 Ses örgüsü bozulmaktadır. Çünkü şair şiirinde aliterasyon ve asonans adlı sanatları kullanarak ses bakımından birbirine uygun bir eser ortaya çıkarmıştır.
1-“Kaldırımlar” şiirinde benzeşen ve tekrar ediIen sesIerin ve keIimelerin altını çiziniz. Bu benzerlikler ve tekrarların şiirdeki işlevi nelerdir? Örnek olarak şiirin ilk dört dörtlüğündeki ‘k’ ses­lerini işaretleyiniz. Şiir okunurken ‘k’ sesi nasıl bir etki bırakıyor? Sözlü olarak ifade ediniz
K,R,Ü sesleri şiirin bütününde tekrar edilmiştir.Sessiz harf tekrarlarıyla bir anlamda ses uyumu manasına da gelen aliterasyon sanatı;Sesli harf tekrarlarıyla da yine ses uyumunu da akıllara getiren asonans sanatı yapılmıştır.Ayrıca K sesi tekrar edilerek yukarıda da zikrettiğimiz gibi bir uyum yakalandığı söylenebilir.
2-“Kaldırımlar” adlı metindeki dizelerin hece sayılarının eşit olup olmadiğini belirleyiniz. Bu durum şiire bir ahenk katıyor mu? Tartışınız. Ulaştığınız sonucu sözlü olarak ifade ediniz.


Sayılar eşittir. Şiir  14’lü   hece ölçüsüyle yazılmıştır. Ölçü şiirde ahengi sağlayan en önemli ritm unsurudur.

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

2 yorum

Sayfa 56 yıda eklerseniz sevinirim acill lazım :)

Aynenn 56 yi da eklerseniz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!