16 Eki 2011

11.SINIF EDEBİYAT 40-51.SAYFA CEVAPLARI (TANZİMAT EDEBİYATI ŞİİR)

Reklamlar


TANZİMAT EDEBİYATI COŞKU VE HEYECANI DİLE GETİREN METİNLER(ŞİİR) SORU –CEVAP
SAYFA 42:
SORU: Hürriyet’in Kasidesinin yazılış amacı nedir?
Edebiyat Fatihi :
CEVAP: “Hürriyet”e övgü sunmak, toplum ve birey için hürriyetin ne denli önemli olduğu anlatmak için …
SORU: Kasidenin ahenk özelliklerini,nazım birimini,temasını ve imgelerini bulunuz.
Edebiyat Fatihi :
Ölçü: Aruz ölçüsü (Mefâîlün mefâîlün mefâîlün mefâilün kalıbında)
Ses Benzerlikleri: Tekrar eden "-den" ler redif, "-et'ler tam kafiyedir.
Söyleyiş tarzı: Şiirin iç akışında, kasidenin sunulduğu kişinin özelliklerini yansıtan kelime ve tamlamalar seçilmiştir. Namık Kemal'in kasidesi ise soyut bir konuya yazıldığı için şair çok fazla mübalağa sanatını kullanmamıştır. Bu durum, şiirlerin yazıldığı ortamın zihniyetiyle, yani edebî, siyasi ve sosyal özelliklerime yakından ilgilidir.
Tema: Hürriyet sevgisi
İmgeler: Vatan yolunda toprak olmak,hamiyet kanıyla yoğrulmak, gayret-cevher, zincire vurulmuş aslan, hürriyetin güzel yüzü,


SORU1: Tanzimat Döneminden önce yazılan klasik kasidelerinde hangi temalar işlenirdi?
Edebiyat Fatihi :
CEVAP: Din ve devlet büyüklerine övgü…
SORU2: Namık Kemal’in kasidesinde işlediği tema ile klasik kasidede ele alınan temayı karşılaştırdığınızda belirlediğiniz benzerlik farklılıklar ve benzerlikler nelerdir?
Edebiyat Fatihi :
Her ikisinde de övgü vardır,ama klasik kasidede din ve devlet büyüklerine övgü yer alırken Hürriyet Kasidesi’nde soyut bir kavram olan hürriyet övülmüştür.
SORU3: Namık Kemal’in kasidesi şiir türlerinden hangisine uygun ton ve vurguyla okunmalıdır? Neden?
Edebiyat Fatihi :
CEVAP: Epik bir tonlama ve vurguyla okunmalıdır? Çünkü hürriyetin niteliğine uygun şatafatlı yiğitçe,mertçe ,kahramanca bir üslupla yazılmıştır.
SORU 4: Şiirin söyleyiş tarzı ile yazıldığı dönemin sosyal ve siyasi yapısı arasında nasıl bir ilişki kurulabilir?
Edebiyat Fatihi :
CEVAP: Şiirde hürriyete övgü temasının şekillendirdiği epikçe söyleyiş tarzı dönemin sosyal ve siyasi yapısıyla yakından ilgilidir.
Soru-5: Şair “bab-ı hükumet, ey yareli şir-i jiyan” sözleriyle kimi ve neyi kastetmektedir?
Edebiyat Fatihi :
CEVAP: Bab-ı hükumet diyerek devletin icra yetkisine sahip kurumu yani hükümet , yareli şir-i jiyan (yaralı kükreyen aslan) diyerek manzumenin başından beri çizilen insan tipi kastedilmektedir.
SORU6: Şiirde geçen “milet,vatan,devlet,hürriyet” gibi kelimelerin Tanzimat döneminin tarihi ve sosyal değerleriyle ilişkisini açıklayınız.Dönemin anlayışını ve değerlerini yansıtan diğer kelimeleri de siz söyleyiniz.
Edebiyat Fatihi :
CEVAP: Tanzimat dönemi, yeni değer ve kavramlarla yeni türlerin bir arada kullanıldığı bir dönemdir. Bu devirde başlatılan sosyal, siyasi, askerî, ekonomik, idarî yenilikler, insanların dünya algısını da belli oranda etkilemiştir. Eskiden insanların hürriyetle ilgili bir sorunları yoktu. Ama devrin sosyal ve siyasi yapısının etkisiyle hürriyet üzerinde konuşmak değerli bir hal aldı. Bunun en önemli sebebi, Avrupa’dan ithal edilen kavramlar, değer yargılarıyla Osmanlı devletinin zor bir devirden geçmesidir. Devlet, savaşlarda yeniliyor, ekonomisi çok kötüye gidiyordu. Bu durumda yaşayan insanlar da ülkelerinin bağımsızlığını kaybedeceğinden korkuyorlardı. Şair de hürriyet'in bu devirde yaşayanlar için neden önemli olduğunu şiirinde anlatmaya çalışmıştır. Sonuç olarak, bu şiirin devrin gerçekliğini doğru bir biçimde yansıttığını söyleyebiliriz.Dönemin anlayışını ve değerlerini yansıtan diğer kelimeler:
“Cihangirane bir devlet çıkardık bir aşiretten> tarihi bir değeri
Mürevvet-mend olan mazluma el çekmez ianetten > sosyal değeri
Çıkar asar-ı rahmet ihtilaf-ı rey-i ümmetten > sosyal değeri
SORU 7: Şiirin temasının Tanzimat yıllarında yaşanan sosyal,siyasi gelişme ve değişmelerle ilişkisini açıklayınız.
Edebiyat Fatihi :
CEVAP: Cevabı 6.soruda verildi.
SAYFA 43:
SORU8: “Dönersem kahpeyim millet yolunda azimetten/Anılsın mesleğimde çektiğim cevr ü meşakkatler” dizelerinde hangi şahıs veya iyelik eki kullanılmıştır? Aynı şahıs eklerinin kullanıldığı diğer örnekleri metinden bulup tahtaya yazınız.Bu kullanımları 15.16 ve 17.beyitteki şahıs ifade eden sözcük ve eklerle karşılaştırınız.
Edebiyat Fatihi :
CEVAP: 1.tekil şahıs ekleri (ben)kullanılmıştır.15.16 ve 17.beyitlerde 1.çoğul şahıs (biz) kullanılmıştır.
9. “Hürriyet Kasidesi” ile aynı temayı işleyen Divan şiiri örneklerinin bulunup bulunmadığını söyleyiniz.
Edebiyat Fatihi :
CEVAP: Hürriyet teması Tanzimatla birlikte edebiyatımızda işlenen bir tema olduğu Divan şiirinde bu temayı işleyen şiir bulunmaz.
b) SORU: Tanzimat şiirinde görülen yeni kavramların Aydınlanma Dönemi ile ilişkisini belirleyiniz.
Edebiyat Fatihi :
CEVAP: Tanzimat şiirinde görülen “akıl,ilerleme,deney,hürriyet” kavramları Aydınlanma düşüncesiyle ilişkilidir.Çünkü Aydınlanma Dönemi Ortaçağ’da hüküm süren dünya görüşüne karşı yeni bir dünya görüşünün ortaya çıkması ve temellendirilmesidir.Bu düşünceye göre aklın aydınlattığı kesin doğrulara ve bilginin ilerlemesine dayanan entelektüel bir kültür egemen olmalı ve kültür sonsuz şekilde ilerlemelidir.Böylece ilerleme ideali insanın geleneğin köleliğinden kurutlarak sürekli mutluluk ve özgürlük yolunda gelişeceği düşüncesine dayandırılır.

SORU 10: Namık Kemal’in bu kasidesi lirik,didaktik,epik , satirik ve dramatik şiir türlerinden hangisine daha yakındır?
Edebiyat Fatihi :
CEVAP: Kasidede bolca eleştiri yapıldığından satirik şiire daha yakındır.
SORU 11: İncelediğiniz şiir “Sanat sanat içindir.” “Sanat toplum içindir.” Anlayışlarından hangisine daha yakındır?
Edebiyat Fatihi :
CEVAP: “Sanat toplum içindir.” Anlayışı…
SORU : Hürriyet Kasidesinde hangi edebi akımın etkileri görülür?
Edebiyat Fatihi :
CEVAP : Romantizmin…
SORU 12: Kasidenin divan ve Tanzimat şiiri geleneğiyle ilişkisini açıklayınız.Şiirin klasik kasidenin hangi özelliklerini yansıttığını belirleyiniz.
Edebiyat Fatihi :
• Beyitler halinde yazılması
• 31 beyitten oluşması
• Kafiye düzeninin aa/ba/ca/da/ea/… olması
• Aruz ölçüsünün kullanılması
SAYFA 44:
B) SORU : Edebiyatımızda ilk kez Namık Kemal tarafından kullanılan kelime veya kelime grupları hangileridir?
Edebiyat Fatihi :
CEVAP: Vatan, millet, özgürlük…
SORU: Bu şiir Namık Kemal’in fikirlerini ne derecede yansıtmaktadır?
Edebiyat Fatihi :
Namık Kemal, doğru bildiğini söylemekten çekinmeyen bir yazardır. Vatanını ve hürriyetini çok sevdiği için, ülkenin içinde bulunduğu zor şartlardan kurtarılması için elinden gelen her türlü gayre­ti göstermiştir. (Vücudun mayası, vatan toprağıdır; bu vücut, acı ve sıkıntı içinde vatan yolunda toprak olursa, en küçük bir üzüntü duyulmaz. ) Devrin siyasi kişileriyle de irtibatı olan şair, hükümeti yanlış icraatları sebebiyle eleştirmştir. (Görüp ahkâm-ı asrı münharif sıdk u selametten/Çekildik izzet ü ikbal ile bab-ı hükûmetten… Dünyada zalimin yardımcısı, aşağılık kimselerdir; insafsız avcıya hizmetten zevk alan ancak köpektir…)Bu eleştiri onun dürüst bir insan olduğunu gösterir. Şiirinde de dediği gibi, makam, mal mülk ve şöhret için alçalmamış, hak bildiği yolda hiçbir şeyden korkmadan dosdoğru ilerlemiştir. Ona göre Avrupalıların Osmanlı'ya göre bazı teknik üstünlükleri vardır. Bu teknik üstünlüğü onlardan alırsak, biz­deki "hamiyet" mayası bizi onlardan daha zengin ve üstün yapacaktır. Bu amaçla yazdığı yazılarda ülkenin İslam birliği içinde refaha kavuşabileceğini, ülkenin ırk olarak farklı köklerden gelen milletlerinin tek bir potada, yani din potasında birleşebileceğine inanmış bir fikir adamıydı. Ayrılıkları değil, birlik olabileceğimiz yönlerimizi hep en üstte tutmalıyız. Namık Kemal, bu ideali uğrunda pek çok eser yazmıştır.
Bu şiir Namık Kemal'in en fazla ezberlenen, bilinen şiiridir. Onun şahsiyetinin bütün olumlu taraflarıyla, hürriyet kavramı etrafında ördüğü düşüncelerini en iyi yansıtan bu şiir, hürriyet ve vatan sevgisinin en değerli örneğidir. Bu şiir, sadece edebî anlamda bir tesire sahip değildir. Toplum üzerinde olumlu tesirleri olan, vatan ve hürriyet sevgisini kuşaklara aşılamış bir eserdir. Bu şiir, devrin zihniyetini yansıtan bir aynadır.
2.METİN
SORU:Ziya Paşa’nın gazelinin ahenk özelliklerini,nazım birimini, temasını, ve imgelerini bulup yazınız.
Edebiyat Fatihi :
CEVAP:
Ölçü: Aruz ölçüsü
Ses benzerlikleri: İlk beyitte “-ler gördüm” redif, “âne” zengin uyaktır.Her beytin son dizesinin de kendi arasında uyaklı olduğunu unutmayınız.
Nazım birimi: Beyit
Tema: Toplumsal eleştiri
İmgeler: Küfür diyarı,akıl hastahanesi durumundaki Bâb-ı Âli
SAYFA 45:
SORU 1: Tanzimat’tan önce yazılan klasik gazellerde hangi temalar işlenmiştir?
Edebiyat Fatihi :
CEVAP: Aşk,kadın,şarap,tabiat güzellikleri…
SORU 2: Ziya Paşa’nın gazelinde işlediği tema ile klasik gazelde ele alınan temayı karşılaştırınız.
Edebiyat Fatihi :
CEVAP: Klasik gazelde bireysel temalar işlenirken Ziya Paşa’nın gazelinde toplumsal sorunlar ele alınmıştır.
SORU3 :Ziya Paşa’nın gazeli lirik şiir okunurken kullanılan vurgu ve tonlama ile okunabilir mi?
Edebiyat Fatihi :
CEVAP: Okunamaz, çünkü bu gazelde bir eleştiri söz konusudur.Tema bir şiirin vurgu ve tonlamasını belirleyen en önemli ögelerdendir.
SORU 4: Bu gazel işlediği tema ve temayı ele alış biçimi söyleyişi yönünden halk şiirindeki hangi nazım türüne benzemektedir?
Edebiyat Fatihi :
CEVAP: Taşlamaya…
DEVAM EDECEK…DEVAM EDECEK…

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

43 yorum

çook tesekkürler ellerineze saqlık devm ederse çokk sevnrmm..

Ellerinize sağlık çok güzel olmuş . Devamını bekleriz. :)

aysel
elinize sağlık çok işime yarayacak teşkkür ederim:)

çok begendim ama devamı olsa daha ii olurmş devamını yapn lütfen site grevlileri !

Emeğinize sağlık..sağ olun-var olun..gerçekten çok iyi fakat devamı olsa daha iyi olacak..Mesela biz 45. sayfayı bitirmiş durumdayızz..Açıkcası bu yıl edebiyat kitabı pek iyi değil..bundan ötürüdür ki yardımlarınıza ihtiyaç duyuyuruz..ve devamını kısa zamanda bekliyoruz..Tekrar TEŞEKKÜRLEr.. :))

Çok teşekkürler. Allah razı olsun. Çok işime yarıyor. Devamını bekliyorum. Eğer olursa çok sevinirim.

yaa kaç günden beri devamını bekliyorum ama yayınlamıyorsunuz.. biran önce yayınlayın yazılılar başlıcak ve biz o sorulardan sorumluyuzz lütfen elinizi çabuk tutunn...

ya sayfalarda 45 den sonrası yok onları eklerseniz çok sevinirim lütfen

ellerinize sağlık mükemmel olmuş çok sağolun devamı olursa çok sevinirim bekliyorum ...

5. sorudaki yaralı aslan olarak hitap ettiği , manzumenin başından beri çizdiği yeni insan tipidir.(Prf. Dr. Ali İhsan Kolcu, Tanzimat edebiyatı)

devamını bir an önce göndersenız çok sevınırız

51'in sonuna kadar bekliyoruz... :D

çookk çokk teşekkür edrim beni kurtardınız allah razı olsun sizden devamını bekliyoruz...

devamını bekliyorm...:)

ebru
lütfen devam edin gerçekten mükemmel:)

lütfen biran önce ekleyin 15 gğndür bekliyorum

Sayın hocam,konunun devamını getirseniz bizi çok mutlu edersiniz.

hocam, 5. sorudaki yareli şîr-i jiyan bence "halk" olması lazım saygılar...

çok teşekkür ederim sağolun :)

arkadaşlar devamı yok mu ? :S

yarına sayfa 45in tamamı çok acilll yardım edersnz svnrm

sayfa 45 deki soruların tamamını yayımlar mısınızz? cok acıl!

45ten sonraki sayfalar yok ne zaman yayınlıyacaksınız [bir an önce yayınlarsanız çok sevinirim:)]

TEŞEKKÜRLER. AZ OLSUN DEVAMLI OLSUN

biraz daha hızlı olabilirmisiniz rica etsem sayfa 49 a ğeldikte.s ?

teşekkür ederim 55 ten sonrasını yazarsanız çok sevinirim

Lütfen devamında getirin acil ihtiyaç var.

Selamlar, sevgiler hocam. Biraz daha hızlandırabilir misiniz.11.edebiyat biryay konularını,çünkü anlatmaya bağlı metinlere geçtik.Rica ediyoruz sizlerin yardımlarınızı bekliyor kolaylıklar diliyoruz.

Devamı ne zaman gelecek

HOcam devamı acil hoca sçzlü yapacak 61 e kdr lütfen çok ihtiyacım var biryay yayını
Şimdiden ellerinize sağlık :(((

LÜTFEN ARTIK ŞU CEVAPLARN DEVAMNI YAZN ÇOK İHTİYACM VAR ........!!!!!!!!!!!!

ama yetersiz ..................:S

Sayın Hocam öncelikle Çok Teşekkürler.Fakat Sayfa 45deki Soruların tümünü yayınlarmısınız..! Son 1 günüm kaldı lütfen :(

göstermeye bağlı edebi metinlere kadar cevapları verirmisiniz çookkkk acil..

sayfa 47 ve 48 lazım

sa.Hocam 11 edebiyat biryay cevaplarını tamamlayabilir misiniz.sayfa 60'a kadar mümkünse.şimdiden teşekkür ederiz.

Hocam merhaba. Bu cevaplar gerçekten bana çok yardımcı oluyor.Günlerdir bu soruların devamını bekliyorum. Lütfen yayınlayın artık. Teşekkürler....

çook tesekkürler ellerineze saqlık devm ederse çokk sevnrmm..:)

bari artık biryay 11.edebiyatla ilgilenmiyorum diyin hocam yani sessiz kalmınzdan sıkıldık..ilk yılımız yani ihtyacımız var:(

Lütfen 200. sayfaya kadar cevapları yazabilr misiniz? 9. ve 10. sınıfların full var ama 11.sınıfa bu özeni göstermiyorsunuz. Cevapları yayınlarsanız sevinirim.

Lütfen 200. sayfaya kadar cevapları yazabilr misiniz? 9. ve 10. sınıfların full var ama 11.sınıfa bu özeni göstermiyorsunuz. Cevapları yayınlarsanız sevinirim.

Lütfen 200. sayfaya kadar cevapları yazabilr misiniz? 9. ve 10. sınıfların full var ama 11.sınıfa bu özeni göstermiyorsunuz. Cevapları yayınlarsanız sevinirim.

cevaplar .s yok

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!