Milli Edebiyat ve Cumhuriyet Dönemi'nin önemli yazarlarından Halide Edip Adıvar, pek çok türde eser vermesine karşın daha romancı kimliğiyle tanınır. Romanlarında ilk başta aşk temasını, kadın psikolojisi­ni ele alan Halide Edip, daha sonra Türkçülük, milliyetçilik ve mem­leketçilik konularına yönelir; kişileri yaşadıkları olay çevresinde, gelenek ve göreneklere bağlayarak anla­tır. Romanlarda konu olarak dönemler, kuşaklar ve töreleri esas alır. Bir şekilde Doğu-Batı sentezi yapar.

Bu yazımızda Halide Edip'in Akile Hanım Sokağı romanının kısa incelemesini bulabilirsiniz...


"AKİLE HANIM SOKAĞI" ROMAN İNCELEMESİ

Halide Edip Adıvar’ın 1957-1958 yıllarında Hayat mecmuasında tefrika edilmiş, 1958’de kitap olarak yayımlanmış romanıdır.

Romanın Konusu: 1950’lerin Türkiye’sinde yaşanan yaşam tarzı ve kültür değişimi

Romanın Özeti: Akile Hanım Sokağı 1950'lerin İstanbul yaşamının canlı ve eğlenceli bir panoramasını çiziyor. Nermin ve Tarık daha birkaç yıl önce evlenmiş, Ankara'da sakin bir evlilik sürmektedirler. Tarık bir yurt dışı görevi nedeniyle Roma'ya gidince Nermin de İstanbul'a eniştesinin Akile Hanım Sokağı'ndaki konağına gidip orada beklemeyi uygun görür. Akile Hanım'ın konağıyla komşu olan bu ev içinde birbirinden bağımsız hikayeler barındırmaktadır.



Akile Hanım Sokağı birbirinden bağımsız öyküler olarak da değerlendirilebilecek üç bölümden oluşur. Üç öyküyü bir araya getiren, farklı dönemlerde yaşanan olayların mekanı olan Akile Hanım Sokağı’dır. Laleli’de bulunan ve hem harabe evleri, hem geçmişin görkemli konaklarını barındıran sokak, 1950’lerle birlikte gelen yaşam tarzı ve kültür değişikliklerinin tanığıdır. Bu değişiklikler toplumun farklı sınıflarını temsil eden kadın karakterler aracılığıyla okuyucuya anlatılır.


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar