Şair Evlenmesi'nin Geleneksel Türk Tiyatrosuna Benzeyen Yönleri Nelerdir?

Edebiyatımızda Batılı anlamdaki ilk yerli tiyatro örneği olan Şair Evlenmesi geleneksel Türk tiyatrosunun izlerini taşır. Şinasi bu eserinde halktan seçilmiş kişileri, halkın diliyle konuşturularak topluma ait töresel bir uygulamanın ortaya çıkardığı yanlışlıklar göstererek bu geleneğin eleştirisi yapmıştır. Peki Şair Evlenmesi'nin geleneksel Türk tiyatrosuna benzeyen yönleri nelerdir, önce kısaca maddeler halinde açıklayalım:


Şair Evlenmesi'nin Geleneksel Türk Tiyatrosuna Benzeyen Yönleri Nelerdir?
  • Şair Evlenmesi'ndeki kişilerle geleneksel Türk tiyatrosundaki tiplerin benzer kişilik özellikleri vardır.
  • Her iki metinde de yanlış anlamalar, kelime olayın güldürücülüğünü arttıran güldürü unsurlarıdır. Örneğin Şair Evlenmesi'ndeki bekçinin, tiyatroyu tarator diye telaffuz etmesi, imamın, Hikmet Efendi'den rüşvet alırken 'yan cebime koy' deyip daha sonra bunu 'yan canibimde durma, git' sözüyle yakıştırması vb.
  • Her iki metinde de kişiler, sosyal çevrelerine uygun ağız ve şive özellikleriyle konuşturulmuştur.
+++Daha ayrıntılı bilgilerle:

Şair Evlenmesi'ndeki kişilerin geleneksel Türk tiyatrosundaki kişilerle benzer yönleri vardır. 
Birbirini seven Müştak ile Kumru’ya geleneksel tiyatromuzun Çelebi ve Zennesi gözü ile bakılabilir. Özellikle Müştak, yaşadığı aşk, şaşkınlık ve çaresizlikle iyi çizilmiş bir Çelebi örneğidir. Aynı zamanda Hikmet'le aralarındaki ilişki farklılıklar taşımasına karşın tipik bir Hacivat- Karagöz ilişkisini andırmaktadır. Hikmet, uyanık tavrıyla durumdan ders çıkarıp nasihat vermeye kalkan Hacivat’ı anımsatırken Müştak, Karagöz’e benzer bir kişilik sergiliyor.

Karagöz ve Ortaoyunu özelliği taşıyan konuşma örgüsünün yaratılmasında büyük paya sahip iki oyun kişisi Batak Ese ve Atak Köse’nin konuşmaları, Karagöz oyunlarının Kayserili, Kastamonulu, Laz vs. tiplerini andırmaktadır. Mahalle halkından sayılan bu kişilerin durum ve davranışları da Karagöz oyunlarının mahallelisinden farklı değildir.

Şair Evlenmesi Oyunundaki Güldürü Unsurları
Yanlış anlamalar, kelime oyunları, taklitler, olayın güldürücülüğünü arttıran güldürü unsurlarıdır. Örneğin; bekçinin, tiyatroyu tarator diye telaffuz etmesi, imamın, Hikmet Efendi'den rüşvet alırken 'yan cebime koy' der ve sonra bunu 'yan canibimde durma, git' sözüyle yakıştırması vb.

 https://www.youtube.com/watch?v=bPG2QiIBCOU


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar