Ömer Seyfettin Nezle Hikayesinin Konusu, Özeti, Mekan, Zaman İncelemesi

Fatih Kutay/edebiyatfatihi.net
Olay hikâyeciliğinin edebiyatımızdaki öncüsü Ömer Seyfettin'in hikayelerini okumayı çok seviyorum. Bazılarını dönüp dönüp tekrar okurum. İlk kez okuyacaklarım karşısında heyecanlanırım. Acaba usta yazarın hikayesinde bu kez hangi ilginç kahramanla tanışacağım, olayın seyri finalde nasıl sürpriz bir sonla bitecek diye merak eder, dururum.

Ömer Seyfettin hikayelerinde bu seferki durağım "Nezle" oldu. Ömer Seyfettin'in "Hüseyin Rahmi'ye" notunu düştüğü bu hikayeyi yine çok keyif alarak okudum.

ÖMER SEYFETTİN "NEZLE" HİKAYESİNİN İNCELEMESİ

Nezle adlı hikayede Masume Hanım'la tanışıyoruz... Masume Hanım otuz dokuz yaşına yeni basmış, aşırı iriliğiyle çevrede dikkat çeken, kendisinden epey yaşlı kocasını on sene önce kaybetmiş, kocasından kalan mal varlığıyla oldukça zengin, dul bir kadındır. Çok sıcak bir Hıdrellez günü tek atlı arabasına binip arabacısı ve uşağı Himmet'le Çırpıcı Çayırı'na doğru yol alırlar. Masume Hanım buraların tanınan bir insanıdır. Himmet'le giderlerken yolda Masume Hanım derin düşüncelere dalar. Artık otuz dokuz yaşına girmiştir ve on yıldır duldur. Evlenmeyi çok ister ama karşısına çıkanlar hiç de umduğu gibi değildir. (edebiyatfatihi.net)  Kendisi gibi güçlü, iri kıyım birini hayal eder. Kısmetinin ayağına gelmesini beklemek yerine kendi aramayı düşünür. İşte o anda belki de daha önce hiç aklına gelmeyen arabacısı Himmet gözüne ilişir birden. Himmet'i şöyle bir inceler. Çok güçlü, yağız bir delikanlıdır. Aradığı kısmet işte tam da dibindedir. 

Aralarında bir diyalog başlar. Himmet'e kaç yaşında olduğunu sorar Masume Hanım. Himmet daha on dokuz yaşındadır ve aralarında yirmi yaş vardır. Kendi genç uşağıyla evlenen bir akrabası gelir aklına, açıkçası kimsenin ne diyeceğini umursamaz. Ama bu dileğini Himmet'e nasıl söylemesi lazımdır? Kendisi bunun bir çaresini düşünür ve Himmet'e laf açmak için imalı imalı sorular sorar ama Himmet o kadar saf ve anlatıcının tabiriyle dangalak bir delikanlıdır ki Masume Hanım'ın bu tavırlarından, kurlarından  kesinlikle anlamaz. Bir çiftliğin önünden geçerlerken yoğun gübre kokusu Masume Hanım'ı çok rahatsız eder, Himmet nezle olduğu için bu kokuyu da almaz. Masume Hanım Himmet'in bu kadar saf olmasına çok sinirlenir. Ama Himmet, hanımının niçin kendisini azarladığına hâlâ bir anlam verememektedir. (edebiyatfatihi.net)

KİŞİLER:

Masume Hanım: Hikayenin ana kahramanıdır. Otuz dokuz yaşında, aşırı iriliğiyle dikkat çeken, çok sağlıklı, ölen yaşlı yaşlı kocasından kalan mal varlığıyla zengin bir kadındır. On yıldır bekar olmak onu üzer ve kendisi gibi genç, iri kıyım bir adamla evlenmeyi hayal eder.

Himmet: Masume Hanım'ın arabacılığını da yapan uşağıdır. On dokuz yaşında çok güçlü, iri kıyım delikanlıdır. "Dangalıklığa" varan bir saflığı vardır. Şiveli konuşur. 

MEKAN: Hikayedeki olaylar  dış mekan olarak İstanbul'da Çırpıcı Çayırı'nda geçmektedir.

ZAMAN: Anlatılan olaylar çok sıcak bir yaz günü Hıdrellez günü meydana geliyor. Yer yer geriye dönüşlerle Masume Hanım'ın geçmişi hakkında bilgiler veriliyor. 

ANLATICI: Hikayede anlatıcı 3. kişidir. Olaylar ilahi bakış açısına sahip hakim anlatıcı tarafından anlatılmıştır. 

DİL VE ANLATIM ÖZELLİKLERİ: Hikayede akıcı, yalın bir dil kullanılmıştır. Yerel söyleyişler ve günlük konuşma dilinin hakim olduğu sürükleyici bir anlatımı vardır. 


UYARI: Bu inceleme edebiyatfatihi.net tarafından yapılmıştır. Hiçbir surette hiçbir yerde yayınlanamaz. 

Aşağıdaki Ömer Seyfettin hikayeleri de ilginizi çekebilir:

Başını Vermeyen Şehit
Büyücü

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar