Bu yazımızda geleneksel tiyatronun eğlence kültürümüzdeki yeri ve ve Osmanlı toplumunda bir arada yaşama kültürü hakkında bilgi vereceğiz. edebiyatfatihi.net




Geleneksel Tiyatronun Eğlence Kültürümüzdeki Yeri Nedir?

  • Geleneksel Türk tiyatrosu denildiğinde Karagöz, ortaoyunu, meddahlık, hokkabazlık, kukla ve köy seyirlik oyunları akla gelmektedir.
  • Bu geleneksel tiyatro türleri Türklerin toplumsal yaşamında önemli bir yere sahiptir, yüzyıllar boyunca eğlence kültürünün vazgeçilmez ögeleri olmuştur.
  • Geleneksel Türk tiyatrosu Osmanlı sarayında olduğu gibi halk arasında da büyük ilgi görmüş, özellikle kahvehanelerde İstanbul'da ve Anadolu'da halkın eğlence gereksinimini yüzyıllar boyunca karşılamıştır.
  • Eskiden ramazan gecelerinde mutlaka ramazan eğlencesi yapılır, büyük bir sabırla beklenen iftar topu atıldıktan sonra iftariyelikler sofraya gelirdi. İftar yemeğini yiyen herkes doğruca Karagöz ve Hacivat gösterisi seyretmeye giderdi.
  • Karagöz oyunları sadece şenliklerde, düğünlerde, kahvehanelerde değil günlük hayatın her alanında görülmekteydi.
  • Karagöz oyununda Osmanlı'yı oluşturan farklı etnik gruplar  toplum hayatının bir parçası olmuş ve bunlar perdeye yansıtılmıştır. Bu tiplemelerin günlük hayattan doğal kişiler olması kültürel etkileşimi canlı tutmuş, bir arada yaşama kültürüne katkı sunmuştur.


Kısaca Geleneksel Türk Tiyatrosu Türleri:

Karagöz: Deriden yapılan tasvirlere arkadan vuran ışığın tasvirlerin gölgesini beyaz bir perde üzerine yansıtması temeline dayanan gölge oyunu doğu kültürlerine özgü bir sanattır ve ortaya çıkışı hakkında değişik rivayetler vardır.

Orta oyunu: Seyircilerle çevrilmiş bir alanda, yazılı bir metne bağlı kalmadan ve doğaçlama (tuluat) yoluyla oynanan bir oyundur.

Meddah: Tek bir kişinin topluluk karşısında taklitlere ve güldürüye dayanarak anlattığı hikayelere meddah oyunu denir. Bu oyunu tek başına anlatan ve canlandıran kişiye de meddah denir.

Köy Seyirlik Oyunları: Tıpkı ortaoyunumuzda olduğu gibi bu oyunlar da genellikle köyün ortasında, köy meydanında oynanır. Seyirciler çepeçevre oyuncuları çevreler.

Kukla: Bez, tahta, karton benzeri malzemelerden yapılma insan veya hayvan temsillerinin tek kişi tarafından ipler veya doğrudan el ile oynatıldığı seyirlik oyunlara kukla denir. Tiyatro oyunlarında olduğu gibi kukla oyunlarında da bir konu ve tema bulunur. Diğer türlerdeki gibi oyunlar bir sahnede oynanır. 

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar