Dede Korkut'un  Kayıp 13. Destanı Bulundu: Salur Kazan’ın Ejderhayı Öldürmesi

kayıprihtim.com sitesinin haberine göre Türkistan'da bulunan kayıp Dede Korkut nüshası her şeyi değiştiriyor! Dede Korkut Destanları artık 13 tane: "Salur Kazan'ın Ejderhayı Öldürmesi"

Türk edebiyatının en önemli kaynaklarından birisi olarak kabul edilen Dede Korkut Hikâyeleri’nin yeni bir nüshası bulundu! Almanya ve Vatikan’da tutulan nüshalardan farklı olarak, bu kopyada şimdiye kadar bildiklerimize ek başka bir destan daha bulunuyor. Huzurlarınızda Salur Kazan’ın Ejderhayı Öldürmesi!

25 Nisan’da başlayan Dünya Kültür Mirası Dede Korkut Uluslararası Sempozyumu’nda haberi verilen kayıp destan, Prof. Dr. Metin Ekici tarafından paylaşıldı.

Bu zamana kadar bildiklerimiz bizlere Dede Korkut Destanları’nın 12 tane olduğunu söylüyordu. Kopyalardan birisi Vatikan, diğeri ise Almanya’nın Dresden şehrinde tutuluyor. Yapılan bu keşifle el yazmalarının sayısı 3’e çıktı. Kültürel tarihimiz için büyük önem arz eden bu gelişme Türk Dil Kurumu, Bayburt Valiliği, Bayburt Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu iş birliği ile düzenlenen “Dünya Kültür Mirası Dede Korkut Uluslararası Sempozyumu”nda duyuruldu.

Haberin devamı için haber kaynağı kayiprihtim.com adresine gidebilirsiniz...



Dede Korkut anlatılarından bu zamana kadar bildiklerimiz şöyleydi:
Dirse Han Oğlu Boğaç Han, Salur Kazan’ın Evinin Yağmalanması, Kam Püre Bey Oğlu Bamsı Beyrek, Kazan Bey Oğlu Uruz’un Tutsak Olması, Duha Koca Oğlu Deli Dumrul, Kanglı Koca Oğlu Kan Turalı, Kazılık Koca Oğlu Yigenek, Basat’ın Tepegözü Öldürmesi, Begil Oğlu Emre, Uşun Koca Oğlu Segrek, Dış Oğuz İsyanı ve Beyrek’in Ölümü.

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar