Memurun Ölümü Hikayesinin İçerik, Üslup, Tür, Biçim İncelemesi

Durum hikayeciliğinin dünya edebiyatındaki öncü ismi Anton Çehov,  hikayelerinde dönemin Rusya’sında gördüğü aksaklıkları, amir-memur ilişkilerini,  unvan ve mevki düşkünlüğünü, sıradan Rus insanının hayatını eleştirel ve mizahi bir dille kaleme alır. Memurun Ölümü adlı hikayesi de abartıya kaçmayan ironi ögeleriyle yüklü eleştirel bir hikayesi...  

Memurun Ölümü-Anton ÇEHOV

"Memurun Ölümü" Hikaye İncelemesi

İnceleme: edebiyatfatihi.net

Konusu: Tiyatroda hapşırınca önde oturan sivil generalin boynuna tükrükleri gelen ve bu yüzden  ondan defalarca özür dilemeye kalkan sıradan bir memurun ölümüyle biten ilginç  hikayesi anlatılıyor.

Özeti:

Memurun Ölümü adlı hikayenin baş kahramanı Çerviakov adında sıradan, küçük bir memurdur. Bir akşam Arkadi tiyatrosunda bir oyun izlerlerken hapşırmış, önde oturan kel kafalı, yaşlı bir adama tükrükleri gelmiştir. Rahatsız olan adamdan bu kabalığı için özür diler ama yaşlı adamın Ulaştırma Bakanlığında çalışan sivil generallerden Brizjalov olduğunu anlayınca daha da mahcup olur. Özür üstüne özür dileyerek generalin temsili izlemesine engel olur. Arada da Brizjalov'un peşini bırakmaz. Ertesi gün özenle traş olup giyinir, Brizjalov'un makamına gider, yine özür dileyecektir ama heyecandan saçma sapan sözler eder. Üstelik bununla da kalmayıp derdini mektup yazarak anlatmayı planlar, yeniden Brizjalov'u görmeye gider. General tarafından öfkeyle kapı dışarı edilir. Öykü, "bir makine gibi evine gelince üniformasını çıkarmadan kanepeye uzandı ve öldü"  cümlesiyle sonlanır.

Üslup (Dil ve Anlatım Özellikleri)

Hikayede sade, açık, yalın ve akıcı bir dil kullanılmıştır. Sıradan bir memur tipine eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşan hikayede mizahi bir üslup da sezilir. 

Türü: Durum(kesit) hikayesi

Özellikleri:
  • Çehov tarzı hikayeelrde “olay” yerine “durum” ögesine ağırlık verilir.
  • Giriş, gelişme, sonuç gibi kronolojik bir düzenleme yoktur. 
  • Bu tarz hikayeler gerçek yaşamdan daha soyuttur. 
  • Üslupta şiirsellik ve deneme türünü andıran bir anlatım vardır. 
  • Kişiler hakkında pek fazla bilgi verilmeden,anlatılmak istenen mesaj okuyucuya aktarılır. 
  • Okuyucunun ufkunu geliştirmesine yöneliktir. Bir anıyı, bir durumu, ortamı, hayatın bir kesitini, olayların en çarpıcı yanını etkili bir şekilde vermeyi amaçlar.
Anton Çehov Kimdir?

Rus edebiyatının önemli yazarlarındandır.
Tıp öğrenimi görmüş, doktor olmuştur.
Hikaye türünde Çehov tarzı hikaye denilen bir çığır açmıştır.
Olay yerine durum ağrılıklı hikayeler yazmıştır.
Realizmin etkisindedir.
Hikayelerinde genellikle sıradan insan tiplerine yer verir. Örneğin Kırda Bir Gün adlı hikayesinde sıradan insanların gözünden doğaya bakış temasını ele alır... (Hikaye incelemesi burada)
Bir doğa tutkunu olan Çehov köyleri, kasabaları dolaşan bir hekim olarak pek çok insan tanımış, pek çok gözlemde bulunmuştur. Bu insanların çoğu başarısız, sıradan kişilerdir.
Rus toplumunun çöküş döneminin soyluları da vardır yarattığı tipler arasında ama bu tiplerin pek çoğu, hayatın bayağılaştırdığı umutsuz, içi kararmış, iç karartıcı kişilerdir. Ama Çehov'un yaklaşmış her zaman sevgiyledir.
“Bir gün, o zamanlar çok genç olan ünlü Rus yazarı İvan Bunin'e sormuş Çehov: ‘Çok yazıyor musunuz? Hayır mı? Çok yanılıyorsunuz. Çalışmalı, yaşamanın sonuna kadar durmadan çalışmalı bir yazar. Ancak bence, öykü, yazıldıktan sonra başıyla sonu atılmalıdır. Çünkü biz yazarlar, en çok o bölümlerde, başta ve sonda yalan söyleriz. Kısa yazmalıyız, elden geldiğince kısa.’

ESERLERİ:

Öyküler


“Besleme”
“Korkulu Gece”
“Kara Keşiş”
“Marangozun Köpeği Kaştanka”
“ Bir Taşralının Öyküsü ”
“ Bütün Öyküleri ”
“Asma Katlı Ev ”
“Belalı Misafir”
“Küçük Köpekli Kadın”

Oyunlar


“Ayı”
“Evlenme Teklifi”
“İvanov”
“Martı”
“Orman Cini”
“Üç Kızkardeş
”Vanya Dayı”
“Vişne Bahçesi” “Öksüzlük”
“Tütünün Zararları”

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar