Haldun Taner, On İkiye Bir Var Hikayesinin Konusu, Özeti, Olay Örgüsü, Karakterleri, İncelemesi

 İrfan YİĞİT

 Zaman hızla akıp geçiyor, zaman gittikçe yaşlanıyor, biz yaşlanıyoruz. Eski bir şarkıyı dinlediğimizde, eski bir fotoğrafa baktığımızda "Daha dün gibiydi" diyebiliyoruz üzerinden uzun bir zaman geçse de. Mazi bazen tebessüm ettiriyor, bazen de hüzünlendiriyor, bazen de derin bir ah çektiriyor.

 Her ne olursa olsun zamanı durduramıyoruz, akrep ve yelkovan sürekli hareket halinde... Zamanın anlamını bilmek yaşamın da anlamını bilmekle eşdeğer... Dolu dolu  bir yaşam sürmek için kurulmuş bir saat gibi olmak, zamanın her anını iyi değerlendirmek gerek. Ve her şeyden evvel zamanın farkında olmak gerek. edebiyatfatihi.net



 Modern öykücülüğün öncü yazarlarından Haldun Taner On İkiye Bir Var öyküsünde zamanın anlamını kavrayan bir insanın var oluşun ve kendisinin de farkına varmasını anlatıyor.

On İkiye Bir Var Öyküsünün Özeti:

 Kahraman anlatıcı, dokuz yaşındayken misafirlerle bahçelerinde otururken yaşlı bir zat saati sorar. O anda kimsede saat yoktur. Eniştesi içeri saate bakmaya gider. O anda anlatıcı, "Üçü yirmi üç geçiyor." der, orada bulunanlar önceleri bu duruma inanmasalar da saatin doğru olduğunu öğrenince çok şaşırırlar.

 Aradan iki hafta geçtikten sonra bir gece ter içinde uyanan anlatıcı, "Bire beş var" diye sayıklamaya başlar. Dededen kalma duvardaki saate bakınca bu sefer de saati doğru bildiğini görür. Önceleri hasta olduğunu düşünür,  saati tamı tamına tahmin etmesindeki "kahinliği" ailesiyle paylaşırsa deli sanılacağından korkar.

 Bir süre sonra saat tahminindeki mahareti okul arkadaşları tarafından da duyulur, üniversiteye geçince bu inanılmaz yetenek daha da keskinleşir, anlatıcı önceleri delirdiğini sandığı bu durumdan övünç duymaya başlar. Hatta bir atletizm maçında sekiz yüz metre derecesini daha kronometrörler ilan etmeden bilmesi onu gazetelere haber bile yapar.

Anlatıcının saat konusunda becerisi aslında tesadüf değildir, büyük bir dikkat, yoğunlaşma, duyarlılık ve farkına varmaktır. Anlatıcı öykünün ilerleyen kısımlarda bunu değişik örneklerle izah eder... www.edebiyatfatihi.net



Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar