Tuğra Hikaye İncelemesi

Ömer Seyfettin Tuğra Hikayesinin Konusu, Özeti, Karakterleri, İncelemesi


Fatih Kutay

 Hayatın hayu huyu içinde tüm kalabalıklardan sıyrılıp kendisiyle baş başa kalacağı anlar arıyor bazen insan. O an bulunduğu zaman  insan kendisiyle hesaplaşır, hayatın anlamını, kendisini, çevresindekileri sorgular. Bazen kendi karanlıklarına dalar, kendi yalın gerçekleriyle yüzleşir. Navigasyonsuz bu yolculuğun sizi nereye götüreceği belli olmaz çoğu zaman.  İnsan bazen hayatın iç hatlarında kaybolur, birden bire her şey anlamsız da gelebilir.


 Keşkeler keşkeleri kovalar, bazen de "iyikiler" daha ağır basar. Bu anlar kimin zaman huzurludur, kimi zamansa çok sancılı... Hayatından pek de memnun olmayan insanlar için iç muhasebe yakıcı gerçekleri de yüzüne vurabilir insanın...

Ömer Seyfettin'in Tuğra Hikayesi

Olay hikayeciliğinin edebiyatımızdaki öncü isimlerinden Ömer Seyfettin Tuğra adlı hikayesinde bir olaydan ziyade bireyin iç muhasebesini anlatan bir kesit sunuyor okurlara...

Tuğra hikayesinde kahraman anlatıcı,  bir birahanede oturmuş hayatının muhasebesini yapmaktadır. Anlatıcı, günde on iki saat çalışan herkes gibi maddiyata değer vermeyen bunu gereksiz gören biridir. İç muhasebe esnasında güzel ve bakımlı kadınları da düşünür, açıkçası bir ilişki de onu pek mutlu etmektedir.

 Ardı ardına garsondan bira isteyen anlatıcı birahane penceresinden çevreyi gözlemler. Artık kalkma vaktinin geldiğini düşünür ve hesabı ödemek için cebinden bir mecidiye çıkarır.

İlk kez mecidiye görmüş gibi şaşkın bir hal alır ve paranın ortasındaki tuğra dikkatini çeker. Tuğranın şeklini ve anlamını düşünür. Paranın üstündeki tuğradan hareketle maddiyat eleştirisi yapmaktan da geri durmaz. Parayı tekrar cebine koyar.

 Hikaye anlatıcının garsondan bir bira daha istemesiyle son bulur.

www.edebiyatfatihi.net

Diğer Hikaye İncelemelerimizden Bazıları:

Başını Vermeyen Şehit
Büyücü
Falaka
Kaşağı
Kütük
Namus
Yuf Borusu Seni Bekliyor
Yüksek Ökçeler
TÜMÜ İÇİN TIKLAYINIZ

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar