Ömer Seyfettin Koleksiyon Hikayesinin Konusu, Özeti, İncelemesi
Klasik vak'a öykücülüğünün edebiyatımızdaki öncüsü Ömer Seyfettin'in hikayelerini incelemeye devam ediyoruz. Bu yazımızda Ömer Seyfettin'in az bilinen hikayelerinden Koleksiyon adlı öyküsünü inceledik... Bu hikayeyi İnkılap Yayınları'ndan çıkan İlk Düşen Ak adlı seçki kitaptan okuduk. edebiyatfatihi.net
Künye:
Hikaye Adı: Koleksiyon
Yazarı: Ömer Seyfettin
Yer Aldığı Kitap: İlk Düşen Ak-Ömer Seyfettin
Yayınevi: İnkılap
Basım Yılı: 2003
Koleksiyon-Ömer Seyfettin
Özeti:
Anlatıcı, Tokatlıyan'daki yirmi beş numaralı numaralı apartmana gelir. Bu evde zengin bir hayat süren Lui Düran yaşamaktadır. Lui Duran'ın on üç on dört yaşlarında kendisine 'Altın Peri' denilen çok alımlı ve güzel bir kızı vardır. Anlatıcı bu kızdan etkilenmektedir.
Kapıyı çalar, Rum bir uşak kapıyı açar, kimi aradığını sorar. Anlatıcı Fransızca Mösyö Düran'la görüşmek istediğini söyler. Hizmetçi kendisini bekleme odasına alır, anlatıcı eşyaları incelemeye başlar. Bu kadar pahalı eşyaları görünce şaşırır, Mösyö Düran'ın çok zengin olduğunu düşünür; fakat kendisinin neden iş aradığını merak eder. Uşak, anlatıcıyı salona götürür. Salon eşyaları da oldukça pahalı mobilyalardır.
Mösyö Düran anlatıcıyı güler yüzlü karşılar, karısıyla tanıştırır, sonra kızı salona girer. Biraz sohbet ederler.
Sohbet esnasında Mösyö Düran, kızından misafirlerine koleksiyonunu göstermesi ister. Anlatıcı bu teklifi kabul eder ve kızın odasına giderler. 'Altın Peri' abonoz bir kutu çıkarır, kutunun içinde elmas, akik, zümrüt, necef, sedef, kehribar gibi çok değerli taşlar vardır. Bir saatten fazla koleksiyonuna bakarlar.
Odadan çıkarlerken kız, anlatıcıdan koleksiyon seyir ücreti olarak üç yüz frank ister. Anlatıcı parayı hemen verir ve bu ailenin gösterdiği koleksiyonlardan aldıkları parayla bile zengince bir hayat yaşabileceklerini düşünür.
www.edebiyatfatihi.net
DİĞER ÖYKÜ İNCELEMELERİ İÇİN TIKLAYINIZ
Yorum Gönderme
YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...
1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.