Herbert George Wells/Zaman Makinesi 

Beyza Dalar

Uzun bir aradan sonra tekrardan merhabalar. Daha önceden izlediğim ve çok beğendiğim bir film olan Dünyalar Savaşı filminin uyarlandığı kitabın yazarı olduğunu öğrendiğim H. G. Wells' in okuduğum ilk kitabı Zaman Makinesi oldu. Ve kesinlikle okuduğum son kitabı olmayacak.



Kitabının önsözü bilim kurgu edebiyatının geçmişinden ve bu edebiyatının ilk örneklerinden bahsediyor. Kitabın yazıldığı dönemin siyasi olaylarının bu edebiyata etkisini, okurların bilim kurgu edebiyatının ürünlerine olan yaklaşımlarını ele alıyor.

Konusuna ve olaylara gelecek olursak, İngiltere' nin Victoria döneminde yaşayan bir bilim adamının başından geçen olayları anlattığı meclisteki dinleyicilerden birinin ağzından okuyoruz. Bilim adamı, çevresindeki insanları bir zaman makinesi icat ettiğini kanıtlamak için onları bir meclise topluyor fakat kendine bir türlü inandıramıyor. Yaklaşık bir hafta sonra bilim adamının salonunda onu bekleyen arkadaşları hiç beklemedikleri bir manzara ile karşılaşıyorlar. Tam anlamı ile dağılmış olan bilim adamı kendine geldikten sonra arkadaşlarına başından geçenleri anlatıyor.

edebiyatfatihi.net

Zaman makinesi ile Sekiz Yüz İki Bin Yedi Yüz Bir yılına giden Zaman Gezgini orada tamamıyla farklı bir dünya ile karşılaşır. Alışmaya ve çözümlemeye çalıştığı bu zamana ise Altın Çağ der. Orada insan ırkının iki farklı türe ayrıldığını görür. Morlock' lar ve Eloi' lerin yaşantılarına tanık olur. Sevimli, cüce ve tembel olan Eloi' lerin mükemmele yakım bir yaşam sürmelerine şahit olurken canavarımsı ve vahşi Morlock' ların yeraltında karanlığa hapsolduğunu görür.

Bu iki türün arasındaki ilişkiyi, dünyaya uyumlarını işçi sınıfı ve burjuvaların arasında ki toplumsal eşitsizliğe mükemmel bir anlatım ile bağlayan yazar bizi bekleyen tehlikelere ışık tutmuş adeta. Mükemmel derecede betimlemeleri okuru yormadan zihninde adeta günümüzden yüz binlerce yıl sonrasını canlandırmasına yardımcı oluyor. Bilim kurgu klasikleri arasında yerini almış olan bu kitaba yazarına büyük bir saygı göstermek gerekiyor ayrıca. 1895 yılında, kendi zamanından yüz binlerce yıl sonrasını böyle zekice kurgulamış olmak muhteşem bir yetenek. Bu dahi yazarın bu mükemmel kitabını okuduğunuza pişman olmayacaksınız. Gerçek bir bilim kurgu klasiği...

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar