9.Sınıf MEB Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Cevapları,2017-2018,Sayfa 246-247

Sayfa 246

Hazırlık
1. E-postanın iletişimdeki yeri hakkındaki düşüncelerinizi belirtiniz.

Cevap: E-posta günümüzde en önemli ve hızlı iletişim araçlarından biridir.

2. E-postada duygular rahatça ifade edilebilir mi? Tartışınız.

Cevap: Bizce edilebilir. Bu kişiden kişiye göre değişen bir durumdur.



Sayfa 247

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Elektronik posta hangi yönlerden insan hayatını kolaylaştırmıştır? Açıklayınız.

Cevap: Elektronik  posta normal mektuplara göre çok daha  hızlı iletişim imkanı sağlamaktadır. Günümüzde iş dünyasında haberleşme ve bilgi alışverişinin e-postalar yoluyla yapılması çalışanlara verimlilik, zaman kaybını önleme gibi pek çok noktada kolaylık sağlar.   Ayrıca resim, müzik, video gibi her türlü dosyanın eklenebilmesi ve alıcının bilgisayarına gönderilebilmektedir.

2. Elektronik posta mektubun yerini tam anlamıyla tutabilir mi? Tartışınız.

Cevap: Elektronik mektupların dijital ortamda çok hızlı iletişim imkanı sunmaktadır. Mektupların ise kendine özgü bir dili, samimiyeti ve sıcaklığı  vardır. Bu haliyle e-postalar mektupların yerini tam anlamıyla tutamaz.

3. Kurum ve kuruluşlarla yapılan elektronik yazışmaların güvenilirliğini tartışınız.

Cevap: Birçok kurumsal e-posta  spam, virüs, phishing ve malware saldırılarına karşı donanımsal ve yazılımsal katmanlarda özel güvenlik sağlar.
Metni Anlama ve Çözümleme

1. Kişisel e-posta ile kurumsal e-postanın şekil ve içerik özelliklerini belirtiniz.

Cevap: Kişisel eposta hizmetini  ücretsiz ya da ücretli veren siteler bulunmaktadır. Kurumsal e-posta  resmi veya özel bir kurumlar  tarafından çalışanlarına verilen e-posta adresleridir. Günümüzde pek çok üniversite öğretim elemanlarına ve öğrencilerine kurum tarafaından sağlanan e-posta hizmeti vermektedir. Kişisel e-postalar @hotmail.com, @gmail.com gibi uzantılara sahipken kurumsal epostalar eposta sağlayan kurum uzantısına sahiptir.

2. E-postanın kullanım alanlarını belirtiniz.

Cevap: E-postalar günümüzde mektubun yerini almış olup bireysel kullanımda ve iş dünyasında en yaygın ve hızlı iletişim araçlarından biridir.

3. Kişisel e-posta metni ile Attilâ İlhan’ın mektubunu tür, biçim, üslup, anlatım teknikleri ve içerik açısından karşılaştırınız.

Tür: Kişisel e-posta metninin türü adından da belli olduğu üzre e-posta; Attila İlhan'ın mektubu edebi mektuptur.

Biçim: Kişisel eposta dijital ortamda gönderilen epostanın biçim özelliklerini Attila İlhan'ın mektubu ise mektup türünün biçimsel özelliklerini taşımkatadır.

Üslup: Kişisel epostada sade ve açık bir dil, Attila İlhan'ın mektubunda yalın bir dil, saygılı, ciddi, sanat değeri taşıyan edebi bir üslup kullanılmıştır.

Anlatım Teknikleri: Kişisel e-postada açıklayıcı anlatım, Attila İlhan'ın mektubunda öykğleyici ve açıklayıcı anlatım kullanılmıştır.

İçerik: Kişisel eposta   bir yazarın yeni yayımlanan kitabıyla ilgili arkadaşına gönderdiği epostadır.   Attila İlhan ise  mektubunda Yelken dergisini yayımlarken yaşadıkları hakkında bilgi vermektedir.

www.edebiyatfatihi.net

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar