Bu yazımızda Necati Cumalı'nın  "Kaynana Ciğeri" tiyatro oyununu inceledik.

Necati Cumalı Kaynana Ciğeri Oyununun Konusu, Özeti, Toplumsal ve Kültürel Değerleri

edebiyatfatihi.net

Cumhuriyet Dönemi'nin usta yazarı Necati Cumalı "Kaynana Ciğeri" adlı töre komedisinde bir halk türküsünden yararlanmıştır. Sanatçı bu eserinde gelin-kaynana, gelin-görümce, gelin-efendi çatışmasını yalın bir dille ve abartılı komedi unsurlarıyla süsleyerek anlatmıştır.

Konusu ve Özeti: Oyunun konusu kedinin ciğeri alması üzerine kuruludur. Gelin bir sabah erkenden kalkar, eşinin kahvesini yapmak için mutfağa girer, o anda bir kedinin mutfak penceresinden içeri girdiğini ve tel dolabın açık olduğunu görür. Gelin, tel dolaba bakar ve kedinin önceki gün eşinin getirdiği ciğeri yediğini anlar.  Evin gelini  efendisinin (kocasının) bu yüzden kendisini boşayacağından korkar.
Kaynata ve kaynanası gelinin haline üzülürken, görümce ve efendi onu hoş karşılamaz. Böylece gelinin korktuğu başına gelir. Efendi, gelini boşayıp boşamayacağını  anlamak üzere imamı çağırtır. İmam gelir ve gerçek anlaşılır. Kaynatanın gece yarısı baklava yemek için tel dolabın kapağını açık bıraktığı, asıl suçlunun kaynata olduğu anlaşılır. Gelin de 'boş düşmek' ten kurtulur.


Türü: Töre Komedisi

Üslup: Yazar bu oyunda halk söyleyişlerinin de olduğu sade bir dil kullanmıştır. Abartılı mizah ögelerine yer verilmiştir.

Çatışma Unsurları: Gelin-kaynana, gelin-görümce, gelin-efendi çatışmaları...

Toplumsal ve kültürel değerler: Bir halk türküsünden yola çıkılarak yazılan  bu eserde gelin-kaynana, gelin-görümce ve eşler arasındaki çatışmalara yer verilip birtakım batıl inançlar ve geleneksel aile düzeninde kadın boşamanın kolaylığı kolaylığı eleştiriliyor. edebiyatfatihi.net







Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar