Özt, Bahattin Ögel'in Türk Mitolojisi-I kitabındaki metne göredir.

ALTAY YARATILIŞ DESTANI ÖZETİ

Dünya uçsuz bucaksız sonsuz sular içindeyken Tanrı Ülgen'e göklerden gelen  kutsal bir emirle denizden çıkan bir taşı tutması emredilir. Tanrı Ülgen taşı tutar ve taşın üstüne biner. Artık üzerinde duracak bir yeri vardır.

Tanrı Ülgen göklere bakarak bir dünya yaratmak ister. Bunu nasıl yapacağını düşünürken suların içinde yaşayan Ak-Ana Tanrı Ülgen'e "Yaptım oldu, başka bir şey söyleme!" deyip ortadan kaybolur.

Dünyanın yaratılış altı günde olur. Günlerden bir gün Tanrı Ülgen denize bakarak dururken bir toprak parçacığının sularda yüzdüğünü görür. Toprağın üzerindeki kilden insanı yaratır. Bu ilk insanın adı Erlik olmuştur.

İnsan yaratan Tanrı ortadan kaybolur, Erlik daha sonra Tanrı'yı bulur.  Bir zaman sonra Erlik'in kalbi hırsla dolar, Tanrı'nın kutsal gücünü kıskanır, "keşke ben de insan yaratabilseydim!" der.

 Tanrı, Erlik'in pek bir işe yaramadığını düşününce insanı korumak için  Mandı-Şire adlı bir kahraman yaratır. Mandı-Şire'den başka nefesiyle üfleyip can verdiği, ruhlarına akıl eklediği yedi kişi daha yaratır. Bunun haricinde Tanrı, bir de insanoğlunun başına bir han olması için Maytere'ye can verir. edebiyatfatihi.net

Bahattin Ögel Türk Mitolojisi-I

DAHA AYRINTILI ÖZETİ→ BURADA





Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar