Kahramanlık Hikayelerinin Abartılı Olmasını Sebebi Nedir?

edebiyatfatihi.net

Destan gibi epik anlatımla oluşturulmuş metinlerde kişi, yer, zaman ve olay unsurları olağanüstü nitelikler taşır. Bu tarz metinlerde abartı, olağanüstülükler ön plandadır. 

Özellikle destanlarda karşımıza çıkan kahramanlar,  olağanüstü nitelikleriyle toplumların ideal tipleridirler. Bu nedenle destan kahramanları hem psikolojik hem de fizikî anlamda sıradan insanlardan daha farklı özelliklere sahiptirler. 

Örneğin, Oğuz Kağan destanında olduğu gibi  hahramanın çocukluğu olağan dışıdır ve kısa sürede büyür. (Destanda kahramanın çocukluğu üzerinde uzun uzadıya durulmaz.)

Kahramanın fiziki gücü yaradılıştan itibaren olağanüstüdür ve zaman zaman yırtıcı hayvanlarla mukayese edilerek tasvir edilir. 

Kahramanlık hikayelerinin abartılı olmasının sebebi anlatımı güçlendirme, dinleyicilerin dikkatini çekme ve canlı tutmak içindir diyebiliriz. Sürekli hareket, aksiyon ve gerilimin olduğu kahramanlık hikayelerinde abartılı anlatımla  dinleyici/okuyucu kahramanlık hikayelerinin  olağanüstü havasının içine çekilir. edebiyatfatihi.net hazırladı




Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar