Geçtiğimiz günlerde Nobel edebiyat ödülünü kazanan Japon asıllı İngiliz yazar Kazuo Ishiguro'nun "Never Let Me Go" (Beni Asla Bırakma) kitabı hakkında çevirisini yaptığımız incelemeyi  sizinle paylaşıyoruz.


BENİ ASLA BIRAKMA ÖZETİ
Beni Asla Bırakma, kendini “organ bağışçılarıyla” çalışan bir “bakıcı” olarak tanıtan otuz bir yaşındaki Kathy H. tarafından geriye dönük şekilde anlatılıyor. Kathy H.’nin hikayesi Hailsham adındaki kurumda öğrenci olduğu dönemde başlıyor. Kitabın ilk bölümlerinde Kathy, Ruth ve diğer öğrenciler tarafından dalga geçilen öfkeli Tommy’nin arkadaşlıkları detaylı bir şekilde anlatılıyor.

Hailsham dışarıdan bir yatılı okul gibi görünüyor. Fakat ortada bazı tuhaflıklar vardır. Öğrenciler asla okuldan ayrılmıyor veya ailelerinden bahsetmiyorlar. Öğrenciler zaman zaman “galeri” için çocukların yaptığı sanat çalışmalarından bazılarını seçmeye gelen ve “Madam” olarak bilinen bir kadın tarafından ziyaret ediliyor. Daha sonra bir gün, öğretmenlerden biri öğrencilere onları diğer insanlardan farklı kılan özelliğin ne olduğunu açıklar. Bu açıklamaya göre öğrenciler organ bağışçısı temin etmek için oluşturulmuş olan klonlardır. Bunlar büyüdüklerinde hayati önem taşıyan organlarını bağışlayacak ve bunun neticesinde genç yaşta hayatları son bulacaktır.

                                                     

Bu sıradışı açıklamaya rağmen öğrenciler hayatlarına çalkantısız bir şekilde devam eder. On altı yaşına bastıklarında Hailsham’dan ayrılır ve “Kulübe” adındaki kuruma daha büyük öğrencilerle birlikte yaşamaya giderler. Onlar şimdi dış dünyada seyahat için özgürdürler ve daha geniş bir serbestliğe sahiptirler. Bu noktada Ruth ve Tommy arasında da bir yakınlık oluşur.

Kathy, bağışçılar organlarını verirken onlara destek amacıyla bakıcı olmak için Kulübe’den ayrılır. Kathy’nin de kısa süre içinde organ bağışçısı olacağı varsayılır. Fakat Kathy akranlarının çoğundan daha uzun bir süre bakıcı olarak hayatına devam eder. Bu nedenle Kathy için organ bağışı esnasında hem Ruth hem de Tommy ile ilgilenme imkanı oluşur.

Son organ bağışı ve “bitişten” önce Ruth, Kathy’e Tommy’nin bakıcısı olmasını ve Tommy’le yakınlık kurmasını tavsiye eder ; eğer birbirlerine aşık olurlarsa organ bağışı noktasında bir ertelemenin söz konusu olabileceğini söyler.

Kathy, Tommy ile ilgilenmeye başlar ve ilişki gelişir. Tesadüfen  Kathy bir gün "Madam"ı görür ve onun nerede yaşadığını keşfeder. Kathy, Tommy’e organ bağışı erteleme ihtimalinden bahsedince , beraber Madamı ziyaret etmeye ve bu konuda Madamdan yardım istemeye karar verirler. Madamın evine gittiklerinde onu Hailsham müdiresi Bayan Emily ile bulurlar.

Fakat, erteleme konusu açıldığında Bayan Emily böyle bir şeyin olamayacağını söyler. Bayan Emily konuşmasında aynı zamanda Hailsham kurumlarının klonların eğitimi için tasarlandığını söyler; hatta bazı Hailsham kurumları organ bağışçısı olarak yetiştirilen çocukların yaptıkları sanat çalışmalarıyla “tamamıyla insan” olduğunu kanıtladıklarını ve bu yüzden bu çocukların organ kaynağı olarak kullanılmaması gerektiğini ifade ettiğini de sözlerine ekler. Fakat ne yazık ki artık Hailsham gibi yerler mevcut değildir ve klonlanmış organ bağışçıları şu an “büyük devlet konaklarında” ruhsuz bir varlığa bürünmüş durumdadırlar.

Bu buluşmadan kısa bir süre sonra, Tommy organ bağışlarını tamamlar ve Kathy de organ bağışı için hazırlıklara başlar...

Kaynak:
http://www.bookdrum.com/books/never-let-me-go/9780571224135/summary.html
Çeviri:
edebiyatfatihi.net



Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar